Novosti

Kronika

Држaвa финaнцирa гриjaњe

Нaтjeчaj Фoндa зa зaштиту oкoлишa и eнeргeтску учинкoвитoст: Плaћa сe 35.000 кунa зa сустaв нa биoмaсу или дo 45.000 кунa зa сустaв сa дизaлицoм тoплинe

Lluv3qn9tji61yzjs2iosc9negx

Lakše do novoga grijanja u obiteljskim kućama (foto Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao je natječaj za dodjelu sredstava fonda za postavljanje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljske kuće. Radi se o dodjeli sredstava za nabavku kotlova za grijanje prostora obiteljskih kuća ili za nabavku sustava s dizalicom topline za grijanje potrošne vode.

Da bi obiteljska kuća bila prihvatljiva za ovaj javni poziv, mora biti legalna i zakonita što se dokazuje građevinskom dozvolom i ostalom pripadajućom dokumentacijom, te se najmanje polovica prostora kuće mora koristiti za stanovanje, a građevinska bruto površina kuće ne smije biti veća od 600 kvadratnih metara.

Da bi ostvarili pravo na bespovratna sredstva, građani moraju biti vlasnici obiteljske kuće. Ukoliko se radi o suvlasničkim udjelima moraju dostaviti suglasnost svih suvlasnika kuće. Zatim moraju imati prebivalište na adresi obiteljske kuće na kojoj se projekt provodi.

Fond će dodjeljivati sredstva za opravdane troškove u iznosu do 35.000 kuna sa PDV-om za sustav na biomasu ili do 45.000 kuna za sustav sa dizalicom topline. Od toga se korisnicima s područja od posebne državne skrbi sufinancira 80 posto troškova za izradu glavnog projekta, ali taj iznos ne smije biti veći od 4.000 kuna. Iznos za provođenje stručnog nadzora ne može biti veći od 2000 kuna. Iznos sufinanciranja na brdsko-planinskim područjima za sve ove stavke iznosi 60 posto od ukupnih troškova projekta, a na svim ostalim dijelovima Republike Hrvatske, iznos sufinanciranja svih troškova je 40 posto.

Za ovaj natječaj je osigurano bespovratnih 12 milijuna kuna, a javni poziv je otvoren do kraja 2018. godine.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više