Novosti

Društvo

Dom za umiranje

Zdravstvene vlasti u Madridu suočene su s teškim optužbama da su tijekom pandemije žrtvovale starije osobe

Gsrftaznaxp80oavkmdhxpse40f

Protokol je poslan u 475 domova (foto Ammi Louiza/ABACA/PIXSELL)

Španjolski list El País objavio je internu prepisku regionalnih vlasti iz koje je razvidno da je na vrhuncu pandemije koronavirusa donesen protokol kojim se nalaže neodvođenje osoba koje žive u domovima za starije i ustanovama za osobe s poteškoćama u bolnice. U toj državi, koja je jedna od koronavirusom najteže pogođenih europskih zemalja, stanje u domovima za starije bilo je posebno zastrašujuće. Regionalna vlast, koju drže PP i Ciudadanos, te državna, kuju čine PSOE i Unidas Podemos, sada se međusobno optužuju oko toga tko je bio odgovoran za domove tijekom pandemije.

Premijerka regije Madrida Isabel Díaz Ayuso i šef regionalnog zdravstvenog sustava Enrique Ruiz Escudero izjavili su kako nije bilo nikakvih naputaka o neodvođenju nekih osoba u bolnice te da su dokumenti koji su došli u domove samo nacrti koji su poslani pogreškom. No nekoliko e-mailova koje je El País dobio na uvid dokazuje da je protokol poslan u 475 domova od njih ukupno 710, koliko ih je u regiji. Taj dokument su koristile bolnice, domovi i ustanove kako bi odbili prijevoz određenih pacijenata s objašnjenjem da je važno spriječiti slom ionako preopterećenog zdravstvenog sustava. No djeca i unuci tih pacijenta sada tvrde da su regionalne vlasti žrtvovale njihove najmilije kako bi postigle svoje ciljeve. El País je nedavno otkrio i kako je šef odjela za socijalnu politiku u Madridu Alberto Reyero iz stranke Ciudadanos obavijestio kolege u regionalnoj vlasti o činjenici da je donesen ‘nemoralni i vjerojatno nelegalni protokol koji je isključiv prema određenim pacijentima’.

Negdje sredinom travnja, kada se smanjio pritisak na zdravstveni sustav, korisnici domova za starije ponovno su počeli biti primani u bolnice. Između 8. ožujka i 5. lipnja od Covida-19 ili sličnih simptoma u madridskoj regiji umrlo je 5986 ljudi, a 88 posto tih smrti dogodilo se u period kada su bolnice odbijale primiti pacijente. Regionalne vlasti zabilježile su kako je 10.300 korisnika domova i ustanova primljeno u bolnice tijekom pandemije. No brojna svjedočanstva rodbine starijih osoba koje su umrle od koronavirusa govore u prilog tvrdnji da su od sredine ožujka do sredine travnja odbijanja primanja u bolnice bila široko rasprostranjena.

U spornom protokolu piše kako se predviđa da će porast pacijenata oboljelih od Covida-19 dovesti do ‘izuzetno katastrofalne situacije’ te se preporučuje da se pacijente s mogućim infekcijama i teškoćama pri disanju ostavi u domovima i ustanovama, ovisno o njihovoj dobi i zdravstvenom stanju. Protokol preporučuje i procjenjivanje pogodnosti ostavljanja u domovima pacijenata koji zadovoljavaju neke od navedenih kriterija: da su stariji od 80 godina, boluju od terminalnih bolesti nekog od organa, da imaju umjerenu ili ozbiljnu demenciju, terminalni stadij raka ili neku drugu bolest zbog koje se očekuje da će umrijeti u periodu od otprilike godinu dana.

Jedan doktor primarne skrbi, koji je odlazio u kućne posjete pacijentima, anonimno je posvjedočio za El País da ga je protokol pošteno uzdrmao kada ga je prvi put vidio. ‘On je značio vršenje trijaže na temelju godina i stanja. Nije ostavljao nikakvu mogućnost tim ljudima da se spase’, rekao je. No španjolsko gerijatrijsko i gerontološko društvo stalo je u obranu protokola. Predsjednik tog društva José Augusto García Navarro poručio je, baš kao i naš ministar zdravstva u slučaju splitskog doma, da se za navedene smrti može optužiti jedino koronavirus.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više