Novosti

Društvo

Deložacije i u Zagrebu

Stanovnici zagrebačkih adresa III Struge 40e i Čulinečke 283, sedam obitelji smještenih u pet trošnih objekata, koji ondje žive u neljudskim uvjetima bez struje, vode i kanalizacije, bit će deložirano 9. kolovoza, sukladno zaključku zagrebačkog Općinskog građanskog suda

Large intrigator  dragan

(foto Dragan Grozdanić)

Stanovnici zagrebačkih adresa III Struge 40e i Čulinečke 283, po prilici sedam obitelji smještenih u pet trošnih objekata, koji ondje žive u neljudskim uvjetima bez struje, vode i kanalizacije, o čemu su Novosti pisale prošloga mjeseca, bit će deložirano 9. kolovoza, sukladno zaključku zagrebačkog Općinskog građanskog suda. Informaciju o ovrsi ilegalnog naselja na navedenoj lokaciji potvrdili su nam iz INA-e, koja je vlasnik tog zemljišta. Iz te su tvrtke, naime, ovršni postupak koji se vodi kao nastavak parničnog postupka radi iseljenja pokrenuli još 2010. godine.

"Nakon što je INA sredinom 1990-ih prestala s poslovnom aktivnošću na lokaciji, u narednim je godinama došlo do protuzakonitog naseljavanja što je posljednjih godina prerastao pravni problem te postao i sigurnosni te zdravstveni problem", naveli su, između ostalog, u dopisu iz korporativnih komunikacija te tvrtke, dodavši da će po uklanjanju ruševnih objekata i nakon što 200 kubičnih metara raznog glomaznog i komunalnog otpada preuzmu odgovorni za gospodarenje otpadom, "dovesti česticu u uredno stanje, na dobrobit stanovnika Struga i Žitnjaka".

Iz udruge Ambidekster klub, koja je zajedno s Vijećem romske nacionalne manjine Grada Zagreba i Savezom Roma u Hrvatskoj "Kali Sara" angažirana da Gradu Zagrebu osigura sve informacije o potrebama stanara Struga, ali i da ih podrži u novonastaloj situaciji, smatraju da je ključan razvoj dugotrajnih opcija kojima bi bili osigurani osnovni uvjeti stanovanja tih obitelji. Socijalna pedagoginja te udruge Martina Horvat kazala je Novostima da su, prema Zakonu o socijalnoj skrbi, obiteljima koje u kriznim situacijama to nisu u mogućnosti same, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne osigurati smještaj u socijalnom stanovima ili na drugi način, kako bi se spriječilo odvajanje djece od odraslih članova obitelji.

- Nadamo se da će se iz ove krize razviti model dobre prakse koji bi bio primjenjivan i u drugim sličnim situacijama. Za sada je Grad Zagreb dogovorio nekoliko mogućnosti kriznog smještaja u postojeće ustanove, ali još se provjeravaju svi načini i razmatraju dugoročnije opcije - kazala nam je Martina Horvat.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više