Novosti

Politika

Bet Israel otišao iz Antifašističke lige

Antifašističku ligu napustila je i Židovska vjerska zajednica Bet Israel tako da će obilježavanje Kristalne noći 9. studenog proći bez formalnog sudjelovanja židovskih organizacija

Large pxl 300921 34860560

Rabin Kotel Dadon (foto Sandra Šimunović/PIXSELL)

Nakon što su Židovska općina Zagreb i Šoa akademija napustile Antifašističku lige Republike Hrvatske, isto to je učinila i Židovska vjerska zajednica Bet Israel. Dopis kojim traže ispisivanje iz Lige potpisali su v.d. predsjednika Bet Israela Danijel Benko i rabin Kotel Dadon. Zahtjev u kojem izričito traže da ih se odmah ispiše iz članstva poslan je 26. listopada.

Premda ne navode razloge istupanja, razlog je vjerojatno tekst predsjednika Lige Zorana Pusića o sukobu između Izraela i Hamasa koji je od 7. listopada odnio više od deset tisuća žrtava, uglavnom civila, zbog kojeg je to učinila i zagrebačka Židovska općina, zamjerivši čelniku Lige jer ih nije konzultirao prije pisanja.

U tekstu "Ne postati zlo koje osuđujemo" Pusić je osudio napad Hamasa u kojem je stradalo 1,2 tisuće ljudi, dok ih je više od 200 zatočeno u Pojasu Gaze, ali i upozorio na izraelsko neselektivno bombardiranje tog područja gdje ginu tisuće bespomoćnih civila i djece. "Ono što treba na početku reći - neselektivno izraelsko bombardiranje Gaze u kojem već dva tjedna gine tisuće i tisuće bespomoćnih civila, pretvara se u ratni zločin. Isti dan kad izraelski dužnosnici govore kako Izrael čini sve da bi se izbjegle civilne žrtve među Palestincima, u zračnim napadima ubijeno je preko 4000 ljudi u Gazi, većinom žene i djeca. I tako iz dana u dan – a broj žrtava Palestinaca u Gazi na vijestima postaje statistika", piše Pusić na početku teksta.

Predsjednik Lige, međutim, konstatira i da osuda masakra palestinskih civila koji, uz sve svoje verbalne ograde, provode izraelski političari trenutačno na vlasti i izraelska vojska, ni na koji način ne umanjuje osudu brutalnih zločina koje su pripadnici Hamasa počinili nad izraelskim civilima 7. listopada. Pusić upozorava da će ovaj sukob obje strane učiniti još ekstremnijim i militantnijim, a veliki dio buduće generacije Palestinaca i Izraelca osuditi na mržnju i rasizam.

Odlaskom Bet Israela Antifašistička liga ostala je bez židovskih organizacija pa će tradicionalno obilježavanje sjećanja na Kristalnu noć 9. studenoga, u 18.30 sati, na Trgu žrtava fašizma, barem formalno, proći bez njihovog sudjelovanja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više