Novosti

Rabljena sedmica

Zagreb na vodi

Projekt Zagreb na vodi napreduje nezaustavljivom brzinom, konstatirali su cinici. Prvo je u nedjelju pukla cijev u Selskoj, zatim u utorak na Trešnjevci. Bujice su doplavile i izjavu direktora Vodoopskrbe i odvodnje: "Kako nam dragi Bog da, možda smo bili zločesti pa nas kažnjava"

Large rabljena

Obilazak poplave – Tomislav Tomašević (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Viza

Sjedinjene Američke Države konačno su popustile i ukinule vize za hrvatske državljane. Vijest je objavilo resorno američko ministarstvo, a potvrdio hrvatski premijer Andrej Plenković. "Pozdravljamo odluku o uvrštavanju Hrvatske u Program izuzeća od viza. Najveću korist imat će hrvatski državljani koji će bez viza moći putovati u SAD. Realizacijom ovog vanjskopolitičkog prioriteta dodatno ćemo osnažiti veze Hrvatske i SAD-a", zapisao je na društvenim mrežama nakon sastanka s partnerima iz vladajuće koalicije. Nastavile su se zahvale kao na dodjeli Oscara. I ministar unutarnjih poslova Davor Božinović imao je veliku potrebu pridružiti se: "Zahvaljujem u ime Vlade RH Robertu Silversu, podtajniku Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a, koji me upravo obavijestio o službenom ulasku RH u Program izuzeća od viza. Ovo je završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak i jačanje strateškog partnerstva naših država." Znači, strateško partnerstvo je kad ti netko nakon 30 godina ukine vize. Zapamtimo i to. Odluka će se primjenjivati najkasnije od 1. prosinca. Kako je to nadahnuto, na tragu svoga vođe, rekao Božinović, "ovo je završetak dugog puta pregovora i evaluacija, ali prije svega nastavak i jačanje strateškog partnerstva naših država".

 

Potvrde

A u američkom "strateškom partneru" problemi. Od obaveznih covid-potvrda za zaposlene u zdravstvu i socijalnim ustanovama, čije je uvođenje ambiciozno najavljeno za 1. listopada, zasad se odustaje. Nevolje u raju. Spekulira se s 4. listopadom kao novim datumom, ali još nije sigurno. Izvor blizak Stožeru otkrio je pouzdanim glasilima da nadležna ministarstva nisu dovoljno detaljno razradila upute za ustanove koje će morati primjenjivati covid-potvrde. I dok su za zaposlene u zdravstvu koliko-toliko definirana pravila, za one iz socijalnog sektora malo što se zna. Ne zna se, naime, što će biti s posjetiteljima socijalnih ustanova, ne zna se čak ni tko će u sustavu socijale provjeravati covid-potvrde. Podsjećamo, Vili Beroš je ministar zdravstva, a Josip Aladrović ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

 

Voda

Ono što su cinici lijepo opisali konstatacijom da projekt Zagreb na vodi napreduje nezaustavljivom brzinom može se kazati i na drugačiji način: glavni grad poplavljuje. Prva cijev pukla je u nedjelju na Selskoj, tako da je dio ulice morao biti zatvoren za promet. Zatim je i u utorak pukla cijev na Trešnjevci. Mnogo se vode izlilo po ulicama, poplavljeni su dom i škola u Selskoj, na licu su mjesta od zore bili gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenik Luka Korlaet. Na konferenciji za novinare Tomašević se ispričao građanima i institucijama koje su pretrpjele štetu. "Povećanje stanogradnje, a posebice to možete vidjeti na Trešnjevci, nije pratilo uvijek razvoj komunalne infrastrukture. To vrijedi za vodoopskrbu, ali i odvodnju. Prioritet nam je to unaprijediti u idućem razdoblju", kazao je Tomašević. Zagrebačke bujice do nas su doplavile i izjavu Marina Galijota, direktora Vodoopskrbe i odvodnje. Veli on: "Kako nam dragi Bog da, možda smo bili zločesti pa nas kažnjava." Kažu neki da se šalio. U tom slučaju, nije odabrao pravi trenutak, zaslužuje prijelaznu nagradu "Zoran Milanović" za pucanje cijevi u kupatilu. Ako se nije šalio, onda su stvari još crnje.

 

Štrajk

Idemo iz Zagreba prema jugu. U Splitu su ortopedi u bijelom štrajku. Ono, ne rade, ali nisu baš otvoreno krenuli u štrajk. Nego? Nego je devet od njih deset zaposlenih u splitskoj bolnici od ovog tjedna na bolovanju. Nezadovoljni su organizacijom, zadnji šef odjela dao je ostavku nakon samo tri mjeseca boravka na položaju. Nezadovoljni liječnici dvaput su pisali ministru Berošu – u listopadu prošle i u lipnju ove godine, što je za posljedicu imalo jedno veliko i čarobno ništa. Kao da nisu pisali. Bila je to sličica o hrvatskom zdravstvenom sustavu 2021. godine.

 

Mason

A Dražen Jelenić, bivši glavni državni odvjetnik, opet se vratio na posao nakon što je Vrhovni sud drugi put ukinuo odluku Državnoodvjetničkog vijeća o njegovoj suspenziji. Znamo već, ako nas zanima, da se čovjeka smatra sumnjivim zbog navodnog tajenja potencijalno kaznenopravno zanimljivih masonskih veza. S druge strane, Jelenić je izjavio da se u radu nije vodio privatnim interesima. Odmah nakon povratka na posao, Državnoodvjetničko vijeće po treći je put donijelo odluku kojom ga je s posla udaljilo.

 

Opomena

Evropska komisija opomenula je Hrvatsku jer je u četiri slučaja povrijedila evropsko zakonodavstvo: nepravilno je prenijela neke elemente Direktive EU u borbi protiv terorizma u Kazneni zakon, manjkavo primjenjuje pravila o evropskom uhidbenom nalogu, u jednom slučaju nije poštovala odluku Suda Evropske unije i nepravilno je prenijela Direkciju o sustavima osiguranja depozita. Hrvatska se ima priliku očitovati o opomeni, ali to je, u konačnici, ne mora spasiti od financijske sankcije. Strateška partnerica.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više