Novosti

Kronika

Za bebu 5.000 kuna

Opština Negoslavci provodi demografske mere: deca dobijaju besplatne torbe, udžbenike, sveske, preobuću, prehranu, ekskurzije i školu plivanja

Large negoslavci  3

Vode brigu o poništenju negativnog trenda - Negoslavci

Opština Negoslavci je pokrenula niz demografskih mera kako bi zadržala svoje stanovnike čiji se broj za deset godina, između dva popisa, smanjio za gotovo 30 odsto. Negoslavci sada imaju 1012 stanovnika, što je 400 manje nego 2011. godine. Slična je situacija i u drugim sredinama na istoku Hrvatske, ali su ovoj opštini odlučili da negativan demografski trend barem donekle ublaže. Jedna od mera koju uspešno provode je sufinansiranje kupovine kuća mladim bračnim parovima u iznosu od 25.000 kuna.

- Naša želja je bila da mladim ljudima damo dobar razlog da ostanu da žive u svom mestu, s druge strane da pružimo priliku i drugim ljudima koji žele da žive u Negoslavcima te da istovremeno rešimo problem praznih kuća. Raduje nas što je ova aktivnost dala željene rezultate i što je u poslednje dve godine prodano i kupljeno 15 kuća na području Negoslavaca, a taj pozitivan trend se nastavlja - rekao je načelnik Dušan Jeckov na svečanosti obeležavanja Dana opštine koji se u Negoslavcima proslavlja 28. avgusta, kada je ujedno mesna i hramovna slava Velika Gospojina. Jeckov je najavio raspisivanje novog konkursa krajem godine, a pravo na subvenciju mogu ostvariti i oni koji su kupili kuće od trenutka zatvaranja prošlog konkursa, ukoliko ispunjavaju sve druge uslove.

- Za novorođeno dete izdvajamo 5.000 kuna, a hiljadu kuna dajemo roditeljima đaka prvaka kako bi svog školarca opremili za školu – nastavlja Jeckov ističući da deca u Negoslavcima dobijaju besplatne torbe, udžbenike, sveske, preobuću, prehranu, ekskurzije i školu plivanja. Deo navedenog finansira se kroz sredstva iz Ministarstva obrazovanja i uz podršku Zajedničkog veća opština i matične države Srbije, a deo iz opštinskog budžeta. Nisu zapostavili ni svoje starije meštane koje su ove godine obradovali jednokratnom novčanom pomoći. Tako je 300 penzionera dobilo od 100 do 300 kuna u zavisnosti od visine penzije.

Uspešno provode programe pomoći preduzetnicima i obrtnicima koji kroz četiri mere: za otvaranje obrta, plaćanje doprinosa, opremanje te nabavku transportnih i radnih vozila mogu ostvariti subvenciju u maksimalnom iznosu do 25.000 kuna bespovratnih sredstava.

- Nama i jedno radno mesto puno znači, a ovim merama smo kroz dva ciklusa konkursa dobili 15 novih obrta u Negoslavcima kojih ranije nije bilo. Osim trgovaca, sada imamo i keramičare, PVC stolare, frizere, knjigovođe, prevoznike... Možemo biti zadovoljni jer su to modeli samozapošljavanja što je i neka garancija da će ljudi ostati da žive i rade u Negoslavcima – priča Jeckov. U skladu sa Strateškim razvojnim programom, opštinska uprava radi na nekoliko važnih projekata, a prioritet su izgradnja sportske dvorane i dečjeg vrtića.

- Imamo osmogodišnju školu u Negoslavcima, ali deca nemaju sportsku dvoranu. U ovom trenutku imamo građevinsku dozvolu i saglasnost Ministarstva obrazovanja za izgradnju. Početkom septembra očekujemo konkurs i nadamo se da ćemo krenuti u realizaciju tog važnog projekta za koji će nam trebati oko 10 miliona kuna. Zahvaljujemo se Srpskom narodnom veću koje nam je osiguralo inicijalna sredstva od milion kuna. U okviru osnovne škole imamo program predškole, ali nemamo klasičan vrtić. Želeli smo na neki način da izađemo u susret i roditeljima koji imaju malu decu uzrasta 2,3 ili 4 godine, da ih ne moraju voditi u Vukovar jer su tamo nepovoljne ekonomske cene – govori načelnik Dušan Jeckov dodajući da razmišljaju o modelu područnog vrtića jedne od predškolskih ustanova u Vukovaru ili u Borovu.

- Cilj nam je da omogućimo deci sve elementarne uslove, da se bez obzira što žive u maloj sredini kao što su Negoslavci, ne vidi velika razlika u odnosu na veća mesta i razvijenije sredine – poručuje Jeckov. Na svečanosti povodom Dana opštine Negoslavci uručene su dve zahvalnice: Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Negoslavci koja je donirala zemljište starog parohijskog doma za izgradnju budućeg dečjeg vrtića i Poljoprivrednoj zadruzi koja je takođe donirala zemljište za dečje igralište.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više