Novosti

Društvo

Дeмoгрaфски aлaрм

Дугoрoчни je трeнд снижaвaњa нaтaлитeтa, jaчaњa исeљaвaњa, a eкoнoмскa, дoбнa и пoлнa структурa стaнoвништвa je нeпoвoљнa, рeкao je дeмoгрaф Дрaжeн Живић нa трибини у склoпу oбeлeжaвaњa Дaнa Грaдa Вукoвaрa

Large informator  demografski

Vukovar broji jedva oko 23.000 stanovnika (foto Emica Elveđi/PIXSELL)

"Znanstveni susreti u Institutu Pilar", naziv je tribine, koja je u sklopu programa obeležavanja Dana Grada Vukovara, održana poslednjeg dana aprila u vukovarskom Područnom centru Instituta Ivo Pilar. Centralna tema bili su aktuelni demografski i migracijski trendovi odnosno izazovi u Vukovaru, a odgovor na pitanje da li postoje razlozi za demografski optimizam, pokušao je da obrazloži demograf Dražen Živić, naučni savetnik u trajnom izboru i pomoćnik direktora Instituta naučno istraživačku delatnost.

Govoreći o demografskom stanju istakao je da ono u Vukovaru ima brojne negativne uticaje, koji datiraju iz prethodnih perioda i to ne samo iz poslednjeg rata, kako mnogi smatraju, nego su prvi lošiji demografski pokazatelji bili vidljivi i godinama ranije.

- Dugoročni je trend snižavanja nataliteta, jačanja iseljavanja, a ekonomska, dobna i polna struktura stanovništva je nepovoljna i zato imamo upaljen svojevrsni alarm, naglasio je Živić dodajući da u kontekstu tog problema Vukovar nije izuzetak, jer su na području cele Evrope se vidljivi zabrinjavajući demografski trendovi. Vukovar, kako je rekao demograf, gubi stanovništvo i dalje i taj se trend ne zaustavlja, ali je tračak optimizma u tome što je poslednje tri godine ipak zabeleženo usporavanje.

- Prema službenim podacima, u spomenutom periodu imamo nešto više useljenih u Vukovar nego što ih se iselilo, a to su elementi bez kojih ne možemo govoriti o demografskoj revitalizaciji - smatra Živić. Kao jedno od mogućih rešenja, naveo je poboljšanje reprodukcije stanovništva, s obzirom na činjenicu da imamo prilično nisku stopu nataliteta.

Vukovarska opština je pre rata imala gotovo 47 hiljada stanovnika, a poslednji popis iz 2021. godine pokazao je da ih u Gradu živi tek 23 135, s tim da je žalosna činjenica da je broj i manji, jer su pojedinci još uvek prijavljeni na vukovarskim adresama, iako ne žive u njemu. Uz sve navedeno, posebno je zabrinjavajuće da je iz godine u godinu stanovništvo sve starije, što je eklatantan primer velikog odlaska mladih sa istoka Hrvatske.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više