Novosti

Kronika

Вунeни лeпoтaни

У бeлoмaнaстирскoм Српскoм културнoм цeнтру, прeдсjeдницa Српскoг удружeњa жeнa "Дукaт" Рaдмилa Oгњeнoвић oтвoрилa je излoжбу вунeних "чaршaпa" пoд нaзивoм "Нити прoшлих врeмeнa"

Large 3

"Čaršapi" na izložbi u Belom Manastiru

Prve decembarske subote 2022. godine, u belomanastirskom Srpskom kulturnom centru, predsjednica Srpskog udruženja žena (SUŽ) "Dukat" Radmila Ognjenović otvorila je izložbu vunenih "čaršapa" pod nazivom "Niti prošlih vremena". "Čaršap" se u prošlosti koristio kao svakodnevni ukras u kućama – posebno u "prednjoj sobi" – i to kao prostirka na krevetu ili "astalu". Imao je i važnu ulogu u društvenom životu i bio obavezni dio djevojačke spreme – miraza. Danas se manje koristi, ali mnoge porodice ljubomorno čuvaju vrijedne i izuzetne, unikatne primjerke.

Ljubitelji starina i tradicije mogli su vidjeti prekrasne primjerke gotovo zaboravljenih "čaršapa" iz bakinih "ormana", raskošnih boja i jedinstvenih šara, koji bi i danas u svakom domu bili lijep ukras.

- Uz narodne nošnje, vuneni "čaršapi" najlepši su, najoriginalniji i najposebniji primer narodnog stvaralaštva. Ovom izložbom želele smo ukazati na bogatu tradiciju baranjskih Srba i otrgnuti je od zaborava. Vuneni "čaršapi" su u potpunosti izrađivani ručno. Izrada je bila spora i trebalo je više meseci rada, te dobro iskustvo. Svaki od njih ima svoje boje i šare, koje su se radile bodom krstića. Svaki "čaršap" je lepotan za sebe, poseban, autentičan, ali istovremeno i mističan – rekla je na otvaranju Radmila Ognjenović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više