Novosti

Kronika

Чувaњe трaдициje

Групa мjeштaнa Вojaкoвaчкoг Oсиjeкa у жeљи дa сaчувajу успoмeну нa трaдициjу сeoских прaлa и жeнских прaљa млaди aктивисти дaли су изрaдити и пoстaвити инфo-eдукaтивну тaблу

Grupa mještana Vojakovačkog Osijeka nastavila je s radom na turističkoj i ekološkoj promociji svoga kraja. U želji da sačuvaju uspomenu na tradiciju seoskih prala i ženskih pralja mladi aktivisti dali su izraditi i postaviti info-edukativnu tablu. Ta tabla trebala bi imati svrhu očuvanja mjesne kulturne i povijesne baštine. S obzirom da im je zavičaj bogat poviješću i ima mnoge znamenitosti, u svojim planovima žele i dalje biti uporni te ih sve ostvariti. Veliku pomoć pritom, kako ističu, imaju i od Turističke zajednice Grada Križevaca.

- Tabla je još jedan dokaz koliko poštujemo zavičajnu povijest i kulturu. Seoska prala i pralje, dio su naše bogate baštine. Na ovu ideju došli da izrazimo dužno poštovanje prema našim bakama, prabakama i majkama, odnosno ženama našeg kraja koje su kao pralje brinule o zdravlju naših porodica. Njihova priča tradiciju povezuje s ekologijom. Potok Dumača gdje su se u prošlosti nalazila prala i danas jedan od najčistijih u kalničkom i križevačkom Prigorju. Dokaz tome su životinje kao što su dabrovi i kornjače. U svom djelovanju povezali smo narodnu baštinu i zaštitu prirode - rekao je Goran Vitanović, jedan od mlađih mještana Vojakovačkog Osijeka.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više