Novosti

Kronika

Пoжуритe кoњи мojи

Koрдунaшимa ништa ниje тeшкo кaд трeбa oчувaти дрeвну трaдициjу: Пo цичoj зими и бури вaљaлo je oтићи у шуму и пoсjeћи хрaстoвo дрвo сa штo вишe сухoг лишћa, oднoснo - усjeћи бaдњaк

C40563m4a0jcuo560zpcbnjj66u

Nakićena kola Mihajlovića kreću u akciju 

Ne kaže se uzalud da je bolje da izumre selo nego običaji. Shodno tome Novosti su 6. januara, na Badnjak, po izuzetno hladnom i vjetrovitom vremenu, bile u Krnjaku kod domaćina Đure Mihajlovića i njegovog sina Dejana, inače načelnika općine Krnjak.

Kako običaji nalažu, valjalo je otići u šumu i posjeći hrastovo drvo sa što više suhog lišća, odnosno - usjeći badnjak. Za tu priliku Đuro je u kola upregao svoja dva konja i okitio ih. Prije toga valjalo se i zagrijati domaćom rakijom.

Domaćini u Krnjaku su bili obučeni u tradicionalne zimske kordunaške nošnje izrađene od čvrsto tkanog materijala, kako zima i vjetar ne bi naškodili ljudima. Do šume je trebalo ići sa kolima par kilometara i kada se našlo pogodno drvo, načelnik Dejan je uzeo sjekiru i u par udaraca srušio desetak i više centimetara debelo hrastovo drvo. Potom su ljudi uzeli drvo i zajedno ga utovarili na kola. Prečicom su prošli pored nekoliko kuća, obitelji Bižić i Šaula, te došli do crkve Svetog Petra i Pavla u Donjem Budačkom i tamošnjeg manastira Bogorodice Trojeručice. Tamo ih je sa dodatnom ‘okrepom’ dočekao otac Naum Milković, arhimandrit. Drvo je uspravljeno pored ulaza u crkvu i navečer zapaljeno, uz prisustvo brojnih vjernika koji su se također okrepili kuhanim vinom. Služena je i večernja liturgija.

- Kada su u pitanju običaji koje moramo očuvati onda i usprkos nevremenu nema zime. Zimski je ugođaj sa snijegom i primjeren je ovom dobu godine i mi sa zadovoljstvom i radošću ovo radimo. Slijedimo tradiciju još iz predhrišćanskih vremena. Svaka familija sječe svoj badnjak u zoru, unosi ga u kuću zajedno sa slamom gdje se Isus i rodio, ide se u crkvu na liturgiju. Mi samo nastavljamo ovu tradiciju i to ćemo činiti i dalje - kazao je Dejan Mihajlović.

Pred kućama je badnjak kićen jabukama i drugim ukrasima koji bi trebali simbolizirati sretnu, rodnu i uspješnu godinu koja dolazi, trebali bi simbolizirati rođenje i stvaranje novog života. Badnjak simbolizira toplinu koja je trebala ugrijati tek rođenog Isusa.

- Nastojimo da običaje prenesemo i na našu djecu. To su jako lijepi naši običaji i bila bi velika šteta da nestanu i izumru - kazao je Slobodan Kunić, predsjednik krnjačkog pododbora Prosvjete, odjeven u tradicionalnu zimsku kordunašku narodnu nošnju. U Krnjaku je bio i sadašnji načelnik općine Vrginmost Branko Jovičić, koji je požurio na istu ceremoniju i u Vrginmost.

Cijeli ovaj tradicionalni običaj snimali su i kolege iz zagrebačkog dopisništva Al Džazire i četverominutni prilog je prikazan na sam Badnjak u vijestima u 22 sata. Uzgred rečeno, i HTV je u Moravicama snimio reportažu u trajanju 20 minuta o pravoslavnim božićnim običajima, koje su pokazali tamošnji članovi pododbora Prosvjete i članice Udruženja žena Moravice.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više