Novosti

Kronika

Нeсвaкидaшњи Бaдњaк

Бeлoмaнaстирски Фoлклoрни aнсaмбл "Чувaри трaдициje бaрaњских Србa", у сaрaдњи сa Српским нaрoдним виjeћeм, oргaнизoвao je нa Бaдњe вeчe, прикaз oбичaja унoшeњa бaдњaкa и слaмe у пoрoдичну кућу

Large badnjak %c4%87irlica

Prikaz običaja u Belom Manastiru

Belomanastirski Folklorni ansambl "Čuvari tradicije baranjskih Srba", u saradnji sa Srpskim narodnim vijećem (SNV), organizovao je na Badnje veče, prikaz običaja unošenja badnjaka i slame u porodičnu kuću. Prikaz je izveden u Baranjskoj srpskoj kući, koja se nalazi tik uz Crkvu svetog Arhangela Mihaila. Predsjednica Ansambla Svetlana Žarković ističe da se time započinje nova tradicija i nada se da će se ona svake godine obogaćivati priključivanjem ostalih belomanastirskih srpskih organizacija.

Desetak dana prije Badnjaka i Božića bila je to samo ideja koju je trebalo pretvoriti u djelo. Najkompetentnija osoba za to bio je čika-Milan Dvornić, član uprave Ansambla i veliki poznavalac baranjske srpske tradicije. Rado je prihvatio ulogu domaćina kuće. Uz njega, u prikazu običaja učestvovali su i drugi članovi Ansambla: Milan Stanković, Jasna Bodlović, Iva Jovanović i Jelena Okolić. Svečanoj atmosferi Badnje večeri priključili su se recitatori Sara Jasnić i Veljko Laketa. Zajedničko vijeće opština (ZVO) iz Vukovara doniralo je 100 paketića koji su podijeljeni djeci koja su se te večeri našla u Srpskoj kući, a starijim posjetiocima ponuđeni su čaj, kafa i posne kifle.

Za ono što se za Badnjak sprema u Belom Manastiru doznali su novinari Nove TV pa su ostvarili želju da te večeri dođu u Srpsku kuću te snime ne samo prikaz unošenja badnjaka i slame, nego posvećenje i paljenje badnjaka na trgu ispred belomanastirske pravoslavne crkve.

- To je bilo jedno prelijepo Badnje veče koje će nam dugo ostati u sjećanju. Posjetiocima smo pružili priliku da se vrate u našu prošlost, tamo negdje na početak 20. vijeka, i da uživaju u ljepoti Badnje večeri, a to im je mnogo značilo – kaže na kraju predsjednica Ansambla Svetlana Žarković.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više