Novosti

Politika

Vlada vratila Privrednikov dom

Nakon 83 godine, koliko je proteklo od kada je oduzet Privrednikov dom u centru Zagreba, Vlada ga je u četvrtak vratila srpskoj zajednici, istaknuto je na Skupštini Srpskog narodnog vijeća

Large skup3

Saborski zastupnici na Skupštini SNV-a (foto Nenad Jovanović)

Delegati Skupštine Srpskog narodnog vijeća, čija je sjednica održana 9. marta u dvorani Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković", kao predstavnici krovne institucije srpske manjinske samouprave u Hrvatskoj sa zadovoljstvom su primili vijest da je hrvatska Vlada dan ranije vratila Srpskom privrednom društvu Privrednik dio prostora u Zagrebu oduzetih još prije 83 godine.

Predsjednik SNV-a i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac govorio je o okolnostima u kojima se odvija rad SNV-a i izazovima s kojima se suočava.

– Ne smiruju se animozitet i diskriminacija prema Srbima, iako su se odavno trebalo smiriti. Učinit ćemo sve da ih političkim, kulturnim, obrazovnim, medijskim i sportskim djelovanjem smanjimo i podignemo toleranciju u svakoj sredini gdje žive pripadnici našeg naroda u Hrvatskoj, ali i da smanjujemo sve animozitete koji mogu sprečavati naše veze s drugim dijelovima srpskog naroda na prostorima na kojem živi u kontinuitetu, a naročito sa Srbijom. Moramo činiti sve da smanjujemo jaz između Hrvatske i Srbije koji nije manji nego ranije. Dapače, veći je i to unatoč tome što mnogi, uključujući i nas, činimo sve da se to promijeni – kazao je Pupovac.

- Broj naših projekata i programa koje ostvarujemo u suradnji s hrvatskom Vladom pokazuju pozitivno stanje, ali ono što nije pozitivno jeste atmosfera koju diktira politika i ustrajno obezvređivanje političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj. Možda se čini da je to zbog naše participacije u vladajućoj većini, ali se uvijek pokaže da je to zato što smo Srbi. Srećom se slično ne čini prema drugim predstavnicima manjina ili se to radi iznimno rijetko. Riječ je o mobilizacijskom sredstvu u održavanju ekstremno desne političke atmosfere, uz ograničavanje i zabranjivanje komemorativne prakse koju uspostavljamo. Nasuprot konfrontaciji, idemo u pravcu u kojem ćemo ravnopravno gledati svaku žrtvu, i srpsku i hrvatsku. Onog momenta kad možemo pokazati pijetet prema stradalima u Vukovaru, Medačkom džepu i drugim mjestima, kad nestali Srbi budu jednako tretirani kao nestali Hrvati, onda možemo računati da je na snazi politika izmirenja u odnosu između Hrvata i Srba, prije svega nas u Hrvatskoj. Zahvalni smo predsjedniku Srbije i premijeru Hrvatske koji su otvorili vrata da predstavnici manjina posluže kao most i osnova za potpunije izmirenje - naglasio je Pupovac i dodao da moramo pokazati da se ne bojimo ni poruke iz emisije "Bujica" ili časopisa Dnevno 7, Domovinskog pokreta ili drugih grupacija.

Istaknuo je važnost da srpski mediji budu što je moguće bliže životu zajednice, njenih problema i potreba.

- O događajima neće izvijestiti nacionalni mediji, ali naši moraju obavještavati. Mnogi ne znaju da ima Srba u Umagu, Poreču, preko 2.000 njih u Rijeci, mi ne znamo za preko 4.000 Srba u Karlovcu. Djelujemo, ali ne pomažemo tim ljudima da budu slobodniji i bliži ne samo jedni drugima, nego i nama, našim organizacijama i crkvi s kojom zajednički djelujemo i surađujemo – ustvrdio je predsjednik SNV-a.

Ohrabruje porast mjesta u kojima će se ove godine odvijati Program plus namijenjen dodatnom obrazovanju djece s dosadašnja tri na 11.

- Raznolikim temama koje se realiziraju preko Programa plus spajajmo sve koji su uključeni u program. Uz to, naš cilj je da u svakoj sredini godišnje budu po četiri kulturna događanja, a htjeli bismo i da se nastavi suradnja između Hrvatske i Srbije na najvišem nivou umjetničke produkcije. Nužno je da interes i sredstva za gradnju i obnovu cesta i vodovoda budu znatno veći - rekao je i naglasio potrebu gradnje domova za starije, kako bi se osigurala dostojna starost, ali i otvorila radna mjesta. Neki od projekta tog tipa su već pripremljeni, najavio je Pupovac.

Pozdravio je odluku Vlade Srbije da osigura 500.000 eura za obnovu sjevernog krila Kule Stojana Jankovića te pomogne porodici Desnica koja tamo živi preko 300 godina da se taj značajan kulturni spomenik obnovi do kraja.

Založio se za aktivniji angažman unutar zajednice i povećavanje motivacije za sudjelovanje na izborima kako bi dobili što više mandata i glasova. Osim tri mandata u 12. izbornoj jedinici, SDSS želi napraviti iskorak i u onim izbornim jedinicama gdje Srba ima najviše.

- Mi radimo i djelujemo, ali se ne oglašavamo niti se hvalimo. Međutim, ne smijemo spavati jer oni koji čekaju propuštaju priliku. Imamo sredstva, programe, znanje, logistiku, primjere dobre prakse koje moramo iskoristiti, jer nemamo vremena - naglasio je zamjenik predsjednika SNV-a Boris Milošević, podsjetivši na pomoć drugim srpskim organizacijama, poput Prosvjete, kojoj je nakon godina i godina borbe vraćen kompleks zgrada u Preradovićevoj ulici u Zagrebu koji se sada uređuje, kao i sada Privrednikov dom.

- Aktivna borba za to je trajala godinama i tri potpredsjednika Vlade radila su na tome - kazao je Milošević.

Domaćin, vladika buenosaireski i južnoamerički te administrator eparhije zagrebačko-ljubljanske Kirilo također je naglasio potrebu suradnje srpskih organizacije i crkve u održavanju tradicije, kulture i jezika te ostvarivanje prava u skladu s evropskim i hrvatskim zakonodavstvom.

- Crkva radi svoj posao i uvijek je otvorena za zajedničku saradnju sa svim srpskim organizacijama na dobrobit srpskog pravoslavnog naroda. Vidio sam visok stepen jedinstvenosti među srpskim organizacijama. Sve su one otvorene i odane SPC-u - naglasio je vladika Kirilo.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više