Novosti

Politika

Prvo rat, pa tek onda pakt

Od sankcija uvedenih Rusiji, SAD ima sve veću korist, a Evropa sve veću štetu, rekao je Božo Kovačević na tribini "Bolje pakt nego rat?" u "Privredniku"

Large tri pakt 1

Božo Kovačević, Jovan Vejnović i Saša Kosanović (foto Nenad Jovanović)

Prije nego što se potpiše mirovni sporazum, Rusija i Ukrajina će još dugo ratovati, rekao je Božo Kovačević, bivši političar i ambasador Hrvatske u Rusiji, na tribini "Bolje pakt nego rat?" upriličenoj 7. maja u prostorijama "Privrednika" u Zagrebu. S njim se složio i Jovan Vejnović koji je na tribini govorio u svojstvu bivšeg ambasadora Hrvatske u Libiji.

Po ruskom lideru Vladimiru Putinu sporazum Rusije i SAD-a jedino bi bio moguć ako bi SAD na to pristale, a to bi značilo da uvažava Rusiju kao ravnopravnog partnera s obzirom da Rusija od strane SAD-a nema tretman kao SSSR za vrijeme hladnog rata, rekao je Kovačević i podsjetio na naoružavanje Ukrajine s ciljem, ne samo sprečavanja ruskog napredovanja, nego i nanošenje strateškog poraza Rusiji.

- SAD su ostvarile svoj cilj: NATO je dobio nove članice i prekinut je dovod energenata iz Rusije u Evropu. Od sankcija uvedenih Rusiji, SAD ima sve veću korist, a Evropa sve veću štetu - rekao je i naglasio da je EU suodgovorna za stanje u Ukrajini koja je glavna žrtva proxy ratovanja Rusije i Zapada, odnosno SAD-a, a sklapala je sve nepovoljnije sporazume jer Kijev nema autonomiju.

Tako je sporazum iz 2014. godine bio najpovoljniji za Ukrajinu koja ga nije poštovala. Za razliku od tog sporazuma koji ne spominje problem teritorija, u sporazumu iz Minska 2015., koji je usvojen i u UN-u, ne spominje se Krim koji je Rusija anektirala, a traži se i federalizacija Ukrajine, odnosno omogućavanje nekim pokrajinama specijalne veze s Rusijom, pri čemu se granice ne mijenjaju. Ukrajina je odbacila i sporazum iz 2022. koji je mogao prekinuti rat, podsjetio je Kovačević, ističući da je, iako pogođena zamrzavanjem kapitala na Zapadu, Rusija krenula u veće investicije u zemlji, a postale je i najveća izvoznica žita u svijetu.

Spomenuo je i nesređene odnose Srbije i Kosova na kojem, za razliku od Krima, nije održan referendum o odcjepljenju, ističući i da je interes Rusije onemogućiti evroatlantske integracije na Balkanu, odnosno kod zemalja koje još nisu u NATO-u i EU. Naglasio je i da je u SAD-u vidljiv porast antiprosvjetiteljskih ideja.

Vejnović je ukazao na opasne teze da Rusiju treba pobijediti jer bi to značilo eskalaciju rata.

Rusi napreduju, ali do nuklearnog rata neće doći, rekao je u komentaru na najave francuskog predsjednika Macrona da otvoreno pošalje svoje trupe u Ukrajinu. Francuska ima svoje pozicije, Njemačka se razvila svojom tehnologijom i energentima iz Rusije, a sad su te dvije države sluge američkih interesa. Rat će potrajati, a svatko će nešto dobiti, rekao je Vejnović, ističući da se politika treba voditi bez priča i mitomanije.

Srbi su izgubili Kosovo prije 30 godina, pa je iluzija je da se Kosovo smatra srpskim, rekao je, a onda se osvrnuo na sukobe u Gazi. Izraelski premijer Netanjahu želi uvući Arape i Iran u rat i tako ga učiniti globalnim. Ipak, Palestinci nemaju podršku arapskih zemalja, jer ih plaši i smatraju je za smetnje svojim režimima, kazao je Vejnović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više