Novosti

Društvo

Što je ostalo od feminizma

O borbi za feminizam i povećanje prava žena na tribini u Privredniku "Je li Sanja dosanjala snove?" razgovarale su aktivistkinja Sanja Sarnavka i novinarka Sanja Modrić

Large tribina

Saša Kosanović, Sanja Modrić i Sanja Sarnavka (foto Nenad Jovanović)

Koliko su se feministička pitanja i razina prava žena u 80-im godinama razlikovali od situacije u 90-im i posebno u današnjem vremenu, tema je o kojoj su na tribini "Je li Sanja dosanjala snove?", upriličenoj 26. marta u Privrednikovom domu u Zagrebu, diskutirale nevladina aktivistkinja i ovogodišnja Zagrepčanka godine Sanja Sarnavka i dugogodišnja novinarka i urednica Sanja Modrić. Treća najavljena gošća Jelena Veljača, zbog obaveza je bila spriječena da dođe.

Sarnavka je publiku podsjetila na inzistiranje na poštivanju prava žrtava obiteljskog nasilja i rodnu ravnopravnost te rezimirala plodove angažmana feministkinja tokom proteklih nekoliko decenija.

Nakon borbe za ravnopravnost žena u socijalističkim 80-im godinama koja je proticala u relativno tolerantnoj atmosferi, tokom 90-ih je vladala atmosfera linča.

- Kad je na tribinama u KIC-u bila tema "Žene u politici" morali smo zvati policiju - prisjetila se Sarnavka koje se s pitanjem rodne (ne)ravnopravnosti srela odmah nakon studija.

- Kad sam tražila posao, jedna mi je žena rekla da prosjeci ocjena na studiju ne prolaze. "Obuci minicu i trepći okicama", rekla mi je. U isto vrijeme moj muž, također odličan student, dobio je četiri ponude za posao - kazala je Sarnavka, koja se uključila u organizaciju B.a.B.e. gdje je ostala niz godina.

Ukazala je na različit pristup abortusu koji su u 80-ima mnoge žene shvaćale kao sredstvo za kontracepciju, do 90-ih kad je sve teže bilo obaviti taj zahvat pa se čak razgovaralo i o zabrani.

- Tokom 90-ih je došlo i do podjela među feministkinjama. Neke su radile s Hrvaticama i Bošnjakinjama koje su bile žrtve nasilja, ali ne i sa Srpkinjama. Mi smo radile sa svim društvenim grupama i održavala suradnju s feminističkim grupama u Srbiji, recimo za Ženama u crnom, koje su, ako mene pitate, zbog akcija koje poduzimaju, najhrabrije žene na Balkanu - naglasila je Sarnavka.

- Iako sam dobivala prijeteće i uvredljive poruke, fizički napadi se nisu događali, a ono što sam počela raditi iz entuzijazma preraslo je u posao. Mnogi su aktivisti ocijenili da će ako postanu političari moći izmijeniti više stvari pa je na tom tragu polovina aktivista prešla u Možemo! - ocijenila je i dodala da bi Jelena Veljača, kao urednica časopisa Elle, mogla napraviti više nego pet nevladinih organizacija.

Sanja Sarnavka i Sanja Modrić u raspravi s moderatorom Sašom Kosanovićem ukazale su na činjenicu da su žene najprisutnije u rubrikama crne kronike i zabave te da više novinarki u toj profesiji malo znači, s obzirom da to zanimanje gubi na važnosti, kao i svako drugo u kojemu žene čine većinu.

Pozabavile su se i obiteljskim nasiljem, ističući da muževi imaju podršku pravosuđa, potkrepljujući to primjerima žene koja mora u zatvor, jer ju je muž s kojim ne živi prijavio da mu je otuđila sina ili muža koji sprečava ženu da vidi svoju djecu, a nije izostao ni osvrt na najpoznatiji takav slučaj – spora oko djeteta Severine Vučković i Milana Popovića.

Tribina je završena konstatacijom Sanje Sarnavke kako su vlasti ubile nadu kod većine ljudi.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više