Novosti

Kratko & jasno

Vedran Obućina: Iran traži priliku

Iran nastoji svim silama lobirati i promicati svoje energetske izvore. No upravo zbog protivljenja regionalnih zemalja, daleko je realnije očekivati izvore iz Azerbajdžana i Katara, raznih LNG projekata, nego iranskog plina i nafte, kaže stručnjak za Bliski istok

Large internacionala  mini

(foto Privatna arhiva)

Nagađa se da bi do novog nuklearnog sporazuma s Iranom moglo doći vrlo skoro. Što očekujete od aktualnih pregovora?

Očekujem da će doći do određenog dogovora koji neće imati tako velik značaj kao prethodni. Odnos velikih sila i regionalnih država je drugačiji nego u vrijeme Baracka Obame. Pitanje je kako bi se taj dogovor postigao ako Rusija neće sudjelovati u njemu ili ako će Rusija blokirati pregovore uslijed sankcija protiv Moskve. Pitanje je i do koje mjere će konzervativna iranska vlada pristati na nove uvjete, kao i koliko su zapadne zemlje sklone u potpunosti poštivati svoje obveze. Naime, SAD su pokazale jasnu nedosljednost unilateralnim povlačenjem iz nuklearnog sporazuma, europske zemlje su izigrale povjerenje Irana s nepridržavanjem svojih obveza, a onda su svi napali Iran zato što je prekoračio razinu obogaćivanja urana. To sve sa sobom nosi pouke i oprez.

Zapad zbog rata u Ukrajini traži zamjenu za ruske energente. Iranu to pruža priliku za izlazak iz izolacije, čemu se protive američki saveznici poput Izraela ili Saudijske Arabije?

Iran traži svoju priliku i nastoji svim silama lobirati i promicati svoje energetske izvore. No upravo zbog protivljenja regionalnih zemalja, mislim da je daleko realnije očekivati izvore iz Azerbajdžana i Katara, raznih LNG projekata, nego iranskog plina i nafte. Uostalom, potrebno bi bilo ponovno uspostaviti infrastrukturu, prije svega takozvani arapski naftovod preko Iraka i Sirije, ili putem Turske, što u ovom trenutku izgleda nemoguće.

Postoji stav da je Rusija teško naštetila UN-ovoj politici neširenja nuklearnog naoružanja, s obzirom na to da joj je nuklearni arsenal omogućio nesmetani napad na Ukrajinu. Koliko će to utjecati na stav Irana, ali i drugih zemalja o atomskom naoružanju?

Iran nikada nije javno obznanio, za razliku od nekih drugih zemalja poput Sjeverne Koreje ili Izraela, da traži put do atomskog naoružanja. Iran zahtjeva atomsku energiju za mirnodopske potrebe, a stalni pokušaji povećanog obogaćivanja urana dio su strategije iranskog pritiska na međunarodnu zajednicu. Mislim da u ovom trenutku UN nema veliku moć donošenja bilo kakvih dalekosežnih odluka s obzirom na to da je Rusija stalna članica Vijeća sigurnosti, pa bi pojačana izolacija dovela do blokade rada UN-a, što uključuje i potencijalnu blokadu rada Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više