Novosti

Kronika

Узбунa зa кeстeнoвe шумe

Вojнић, Вeликa Kлaдушa и Бужим прoвeли су прojeкт пoсвeћeн зaштити нaсaдa кeстeнa нa пoгрaничнoм пoдручjу

Y43pc1sr88b1jxdj2e6h1hew83d

Ugrožene su čak i gradske aleje kestena  (foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Zbog izumiranja kestenovih šuma na području Petrove gore, hrvatske i bosansko-hercegovačke općine Vojnić, Velika Kladuša i Bužim dogovorile su projekt međuregionalne saradnje ‘Zaštita i promocija kestena’.

- Provedba projekta ‘Kesten’ započela je u julu 2017., a završila 18. decembra ove godine. Sufinancirala ga je Evropska unija iz Programa Ipa Interreg, prekogranična saradnja Hrvatska – BiH - Crna Gora 2014 - 2020. Ukupna vrijednost mu je bila 590 hiljada evra. Glavni cilj je bio povećati zaštitu i upravljanje rizikom kestenovih šuma u prekograničnom području Hrvatska - BiH kroz zajedničke aktivnosti i promociju. Specifični ciljevi projekta su bili povećati zaštitu kestena kroz zajedničke aktivnosti, povećati očuvanje staništa kestena, poboljšati upravljanje rizicima širenja bolesti, povećanje znanja o zaštiti, podizanje svijesti i promocija kestena – kaže dožupan Martinović. Najvažnije aktivnosti u projektu su bile analiza kestenovih šuma, izrada Plana zaštite oštećenih šuma, sadnja trajnih nasada kestena u općinama Vojnić, Velika Kladuša i Bužim u eksperimentalne svrhe, razvoj baze podataka i revitalizacija kestenovih aleja u Karlovcu.

U realizaciji projekta sudjelovali su Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog kantona iz Bosne i Hercegovine, Centar za šljivu i kesten iz Vojnića i Grad Karlovac. Projekt je uspješno završio, a na završnoj konferenciji sudjelovali su Elvedin Miljković, koji je prezentirao projekt i Sabina Mehadžić-Bašić iz Velike Kladuše, Mehira Perviz i Adijana Jaganjac Mehadžić iz Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona, Robert Vorkapić i Sanja Belobaba iz Grada Karlovca te domaćini završne konferencije - načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić, Nataša Opačić i Karolina Šikljan, a u ime Karlovačke županije srpski dožupan Mirko Martinović.

Na završnoj konferenciji je zaključeno da je implementacija ovog projekta odlična osnova za buduću saradnju i apliciranje na EU fondove prekogranične saradnje, te bi ovo trebala biti samo prva faza u daljnjoj međugraničnoj saradnji.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više