Novosti

Politika

Ustavni udar

Ustavni sud prijeti da će ukinuti odluku Sabora ako izabere Milanovića za mandatara nove vlade tvrdeći da je utjecao na tok izbora, ali ne toliko bitno da poništi njihove rezultate. Gdje prestaje neometan izborni proces, a počinje Milanovićevo kritično odstupanje, nije jasno

Large separovic

Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Dani otvorenih vrata Hrvatskog sabora u punom su jeku, ali u petak je šou političkim strankama u punoj mjeri ukrao sam Ustavni sud RH. Naši vrhovni čuvari poretka sazvali su tako izvanrednu sjednicu te konferenciju za medije s jednom točkom, i u posvema spektakularnom nastupu obavijestili javnost da Zoran Milanović ne smije biti ni mandatar za sastavljanje nove vlade, a ni njezin premijer, ili će oni eventualnu takvu odluku Sabora, ako ne ide drukčije – poništiti. Zabezeknuti novinari potom su ustavnim sucima uputili niz pitanja, iako je na koncu teško reći da su dobili zaista sadržajan odgovor.

"Sud utvrđuje da se svojim izjavama predsjednik republike, a da prethodno nije podnio ostavku, doveo u tu poziciju", naglasio je prvi čovjek USRH-a Miroslav Šeparović.

"Ako Sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović", pojasnio je, to Ustavni sud može poništiti. "Ja ne kažem da će se to dogoditi, nego da bi se to moglo dogoditi."

No pritom je sud takvo stajalište vezao za raniju odluku o zabrani kandidature Milanoviću na proteklim izborima. Predsjednik RH se u svakom slučaju nije bio kandidirao, a ne mora ni biti mandatar. No po svemu zatim izrečenom naumio je stati na čelo vlade u slučaju da se u Saboru oformi njemu sklona većina.

"Već se stavio u poziciju sudionika na izborima", inzistira Šeparović, "i tijekom cijele kampanje je postupao suprotno Ustavu." Nadalje, on ističe da je Milanović svakako "utjecao na rezultate izbora, ali ne u tolikoj mjeri da bi ih trebalo poništiti", mada nije jasno o kojemu je mjerenju točno riječ.

USRH ne bi zahtijevao nove izbore, dakle, i nema prigovora na ishod glasanja s kojim je HDZ na prvome mjestu, nego bi samo osujetio Zorana Milanovića u navedenim daljnjim planovima. No gdje prestaje neometan izborni proces, a počinje Milanovićevo kritično odstupanje od dopuštene količine uplitanja u njega, to zasad ne zaslužujemo čuti usprkos tolikim medijskim naporima.

No takva neodređenost sudaca USRH-a, uz već redovna izdvojena te protivna mišljenja nekolicine njih, nipošto nije slučajna, niti je posljedica nekakve apstraktne šlampavosti i neukosti. Siva zona odlučivanja bez jasnih pravila i tehnike njihove primjene jedina omogućuje da se Ustav RH stavi u funkciju užeg interesa jedne stranke ili koalicije u posjedu političke moći.

Šeparović je na današnjoj konferenciji povrh svega napomenuo čak da "Ustav je iznad naroda", što je sve zajedno navelo više medijskih komentatora i opozicijskih političara da ustvrde kako je posrijedi jedan vid državnog udara iz njegova smjera.

Osim toga, na stranu sad razne Milanovićeve politike o kojima se može govoriti ovako ili onako, ali jedno je očito u pravu. Hrvatski pravosudni sustav, a u najširem smislu je to i USRH, uzurpirala je HDZ-ovska klika do te mjere samoživa da svoje poteze uopće ne nalazi potrebnim suvislo artikulirati u formalnopravnom smislu. Nekad reagiraju samostalno ili na poziv, a nekad se nimalo ne obaziru na očigledna kardinalna kršenja Ustava, bez polaganja računa za takvo djelovanje ikome. Najmanje onome dezavuiranom narodu koji je tako naučio barem da Ustav RH ne postoji zbog njega, nego upravo obrnuto.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više