Novosti

Kronika

Успoмeнa нa гaрнизoн

Нoвинaр и публицист Рaдe Mилoсaвљeвић припрeмa нoву књигу: Kњигa ћe oбухвaтити припaдникe JНA кojи су у Kрижeвцимa oстaвили трaгa у друштвeнoм и културнoм живoту

Bivši križevački novinar i publicist Rade Milosavljević priprema novu knjigu o prigorskom kraju i njegovoj povijesti. Milosavljević koji od 1991. godine živi u svojim rodnim Galincima kod Jagodine u Srbiji, namjerava napisati knjigu pod naslovom ‘Bivši Križevčani’. Riječ je o publicističkom djelu koje će obuhvatiti garnizon bivše JNA i njegove pripadnike. Posebna pažnja biće posvećena onim oficirima i vojnicima križevačke jedinice JNA koju su u višegodišnjoj vojnoj službi bili zaslužni za razvoj Križevaca na raznim područjima.

- Više godina pišem knjigu o ‘bivšim Križevčanima’, tj. o vojnim starješinama na radu u kasarni ‘Kalnik’ u Križevcima. Pobrojat ću sva imena za koja saznam, o nekima ću dati kraći komentar, za mnoge i fotografiju s naših skupova i osobnih susreta. Knjiga će ostati svjedočanstvo o životu u jednom divnom gradu, druženju s dobrim ljudima, sudbinama i likovima brojnih ‘bivših’ Križevčana – rekao je Milosavljević.

Tokom više od 40 godina koliko je postojao prigorski garnizon, mnoga vojna lica su ostavila traga u kulturi, prosvjeti, sportu, umjetnosti i povijesti Križevaca. Mnogi od njih učestvovali su u osnivanju i obnovi raznih gradskih sportskih klubova i udruga, KUD-u ‘Đuro Bošćak’, književnim i drugim skupovima. U to doba, na jednom književnom susretu gostovao je među ostalima čak i Joža Horvat, poznati hrvatski književnik.

Dom JNA bio je jedan od centara gradskog kulturnog i zabavnoga života. U njemu su priređivani brojni muzički nastupi tadašnjih popularnih pjevača i bendova te projekcije filmova. Ulaz je bio slobodan ne samo za vojsku nego i civile. Jedna od trajnih vrijednosti garnizona bio je višenacionalan sastav I shodno tome, vrlo pažljivo izgrađen odnos prema široj društvenoj zajednici. U križevačkom kraju koji je već vjekovima poznat po suživotu više naroda i vjera, to je bilo i više nego značajno. Zasluga je djelomično i garnizona što devedesetih gotovo da nije bilo rata u Prigorju te se nije dogodio nikakav ozbiljan međunacionalni sukob. JNA je svoj dom u Križevcima - kasarnu ‘Kalnik’ - zauvijek napustila u rujnu 1991. godine.

Odlaskom vojske, dio zaslužnih Križevčana postali su ne samo bivši nego i nažalost, posve zaboravljeni. Buduća knjiga Rade Milosavljevića, pokušaj je tako da se otmu iz zaborava.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više