Novosti

Kronika

Bunkeri JNA čekaju gljivare

Gospodarski potencijal pokraj Javorovca: Bunkeri koji su trebali poslužiti za obranu od napada sovjetske vojske iz Mađarske danas bi trebali poslužiti u gospodarske svrhe

Dhu2eh8c8fc5taf9v4nxaijouih

Bunkerski hodnik

U šumi između Novigrada Podravskog i Javorovca, mjesta u kojem žive pripadnici srpske zajednice, krije se određeni privredni potencijal. Njega predstavljaju napušteni tajni bunkeri koje je Jugoslavenska narodna armija (JNA), izgradila 50-tih godina prošlog vijeka, u vrijeme narušenih odnosa između tadašnje Jugoslavije i SSSR-a zbog rezolucije Infombiroa.

Nekad veliki bunkeri koji su trebali poslužiti za obranu od napada sovjetske vojske iz smjera Mađarske, danas bi trebali poslužiti u gospodarske svrhe. Plan je to Opštine Novigrad Podravski koja namjerava bunkere iskoristiti ili kao turističku atrakciju ili kao objekte za razne druge poduzetničke aktivnosti. Do sada su interes za bunkere iskazali slovenski poduzetnici koji se bave proizvodnjom i distribucijom gljiva. Njima odgovara lokacija tih vojnih objekata, ambijent u kojemu se nalaze kao i njihovo odlično stanje.

Kao prednost ističe se izvanredna prometna povezanost, tj. blizina podravske magistrale i lokalne ceste koja vodi prema Bjelovaru. Ukoliko ovaj projekt zaživi, sasvim sigurno omogućio bio nova radna mjesta, prije svega za mještane srpske nacionalnosti iz Javorovca, ali i bliže okolice. O bunkerima je prije nekog vremena za Podravski list nešto više rekao je i načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek.

- Ovdje su, čini se idealni uvjeti za, recimo, gljivarstvo ili podrumarstvo, a možda bi u nekoj kombinaciji bunkeri mogli postati i turistička atrakcija. Zemljište pod kojem se nalaze u vlasništvu je Republike Hrvatske i pod zaštitom jer se radi o šumskom predjelu. Nadam se da ćemo uspjeti doći do vlasništva nad zemljištem jer bi naši slovenski ulagači, kao i mi željeli barem pokrenuti taj postupak - istaknuo je Brljek.

Bunkere zbog atraktivnosti često obilaze stanovnici Novigrada Podravskog, Javorovca i drugih mjesta. Većinom je riječ o mladim ljudima koje zanimaju povijest objekta, njegova svrha kao i sam izgled unutrašnjih prostorija.

Kako je kompleks dobro očuvan i siguran za obilazak, u njega se može ući i prošetati bez straha. U takvu avanturu upustila se i Tena Branković koja je s nama rado podijelila svoje dojmove i saznanja o svemu.

- Bunkeri su u jako dobrom stanju. Unutra osim što je čisto, suho je, a nitko ih ne održava. Navodno su nekada bili opremljeni krevetima i drugim stvarima, ali ničega više nema, samo prazne prostorije. Postoje priče da jedan bunker vodi u šumu na drugu stranu ispod ceste, a drugi prema Koprivnici, možda čak Ludbregu, ali su ti prolazi zazidani. Na nekim mjestima u šumi zemlja propada, to bi mogli biti ti drugi prolazi do kojih se ne može. Navodno su građeni dugo, gradili su ih ljudi koji nisu znali pobližu lokaciju gdje se radi, za to vrijeme. Nakon što su napravljeni, nije se smjelo prilaziti blizu. Za vrijeme gradnje ta mjesta čuvali su stražari. Materijal su dovozili vagonetima od ceste pod šumu - rekla nam je Tena Branković.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više