Novosti

Kronika

In memoriam: Branko Mamula (1921. - 2021.)

Kordunaški ustanik i prvoborac prošle godine objavio je knjigu u kojoj je predstavio bogati životni put opisujući kako je rano ostao bez majke, dvije sestre i brata koje su ubili ustaše da bi preko ratnog puta na Petrovoj gori došao do profesionalnih vojnih uspjeha

Large mamula slika novo

U 101. godini života, preminuo je jedan od posljednjih nekadašnjih jugoslavenskih čelnika i visokih vojnih rukovodilaca SFRJ Branko Mamula. Admiral flote Jugoslavenske ratne mornarice Branko Mamula rođen je 1921. u Slavskom Polju na Kordunu gdje je završio osnovnu školu. Četiri razreda Realne gimnazije završio je u Glini, a Državnu trgovačku akademiju u Karlovcu.

Učesnik je Narodnooslobodilačkog rata i nosilac Partizanske spomenice 1941. Prošao je mnoge bitke u Drugom svjetskom ratu, a nakon rata obavljao je niz visokih dužnosti u Floti Jugoslavenske ratne mornarice, kao i Petoj pomorskoj zoni JRM koja je kontrolirala Sjeverni Jadran. Kao prvi u klasi završio je Višu vojnopomorsku akademiju, a iste godine poslan je na jednogodišnje školovanje u Veliku Britaniju.

Početkom šezdesetih, na dužnosti vojnog savjetnika službovao je tri godine u tek oslobođenom Sudanu. Nakon povratka u Jugoslaviju, obavljao je brojne visoke komandne i štabne dužnosti u jedinicama JRM i JNA te saveznom Sekretarijatu za narodnu odbranu. 1979. postavljen je na dužnost načelnika Generalštaba, 1982. imenovan je za saveznog sekretara (ministra) za narodnu odbranu koju je obavljao do umirovljenja u najvišem mornaričkom činu - admiral flote, 1988. godine.

Pisao je knjige stručne i vojne tematike kao "Mornarice na velikim i malim morima", "Savremeni svijet i naša odbrana", "Odbrana malih zemalja", kao i knjige memoarsko-političko-analitičke sadržine "Slučaj Jugoslavija" i "Rat u novom stoljeću" i "Admiral sa Korduna".

U "Slučaju Jugoslavija" koju je objavio u Podgorici 2000., opisao je sebe kao unitarnog Jugoslavena. Prošle godine za Srpsko narodno vijeće objavio je knjigu "Admiral sa Korduna" u kojoj je predstavio svoj bogati životni put. Rano je ostao bez majke, dvije sestre i brata koje su ubili ustaše, preko ratnog puta na Petrovoj gori do profesionalnih vojnih uspjeha u Jugoslaviji. Branko Mamula bio je do smrti oštar kritičar politike Slobodana Miloševića, ali i posljednje zapovjedne garniture u JNA. Živio je u Tivtu gdje će biti i sahranjen.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više