Novosti

Kronika

Kњигa o JНA у Kрижeвцимa

Бивши крижeвaчки публицист кojи живи у Србиjи, припрeмa дoкумeнт o прoшлoсти: Kњигa пoд нaслoвoм ‘Kрижeвaчкa кaсaрнa ‘Kaлник’ - Спoмeнaр’, трeбaлa би бити издaнa у мajу 2019. гoдинe

Dldfpdyh669esz84fhdp86lfsml

Rade Milosavljević

U hotelu ‘Slavija’ u Beogradu nedavno je održan sastanak sedmorice bivših starješina križevačke kasarne ‘Kalnik’. Povod za sastanak penzionisanih oficira JNA, među kojima je bilo generala i pukovnika, bio je dogovor oko izdavanja knjige posvećene istoriji nekadašnjeg garnizona u Križevcima. Na sastanku je od Rade Milosavljevića, nekadašnjeg poznatog križevačkog publicista i novinara, predložen sadržaj i koncept knjige koji je jednoglasno prihvaćen.

Prihvaćen je i financijski plan te je autoru dopušteno da pronađe stručnog recenzenta. Knjiga pod naslovom ‘Križevačka kasarna ‘Kalnik’ - Spomenar’, trebala bi biti izdana u maju 2019. godine, a ubrzo nakon toga očekuje se njezina javna promocija.

- Knjiga će dati uvid u historiju i druge važne činjenice o nekadašnjem garnizonu JNA u Križevcima. Među ostalim, sadržavat će azbučni registar svih oficira koji su službovali u kasarni ‘Kalnik’ u periodu 1945 - 1991. godine te brojne fotografije. Cilj nam je da uradimo bar prvo izdanje knjige za večnu uspomenu na nezaboravno drugarstvo i Grad Križevce gde su mnogi od pripadnika Garnizona zasnovali porodice. Ovim putem zamolio bih sve koji su u mogućnosti da mi putem maila ili moga fejsbuk profila, pošalju što više materijala za potrebu pisanja knjige. Dobro bi došle fotografije ili bilo kakve informaciju u vezi značajnih ličnost i događaja povezanih sa križevačkom kasarnom ‘Kalnik’ - rekao je Milosavljević.

Jedinica bivše JNA koja je bila stacionirana u Križevcima od završetka Drugoga svjetskoga rata pa sve do ratne 1991. godine, bila je 411. mješoviti protuoklopni artiljerijski puk. U gotovo 50 godina postojanja primila je mnoga priznanja i nagrade - garnizon JNA u Križevcima bio je proglašen za najbolji u bivšoj Jugoslaviji tokom osamdesetih godina prošlog vijeka. Križevački puk bio je više od vojne formacije; njegovi brojni pripadnici svojim raznovrsnim aktivnostima i talentima doprinijeli su kulturnom, društvenom i sportskom razvoju Grada Križevaca.

Velik broj, sad već zaboravljenih oficira i vojnika JNA, bili su inicijatori ili osnivači raznih sportskih, kulturnih, povijesnih te medijskih institucija, udruženja i klubova koji su i danas aktivni. Starije generacije stanovnika širega križevačkoga kraja, još uvijek pamte kako je križevačka JNA pomagala na potkalničkim selima u gradnji i obnovi cesta, vodovodne mreže i brojnim društvenim manifestacijama.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više