Novosti

Politika

Udri po Venezueli

Unatoč pozivima glavnog tajnika UN-a Antónija Guterresa vladi SAD-a da zbog globalne javnozdravstvene krize suspendira ekonomske sankcije koje je nametnula nizu zemalja, Trumpova administracija odlučila je po peti put u dvije godine pokušati izvršiti državni udar u Venezueli

Spciry3odn9ofgjt5gg8bo8yn3s

Nepoželjan Trumpovoj administraciji – Nicolas Maduro (foto Reuters/PIXSELL)

Unatoč pozivima glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antónija Guterresa vladi SAD-a da zbog globalne javnozdravstvene krize suspendira ekonomske sankcije koje je nametnula nizu zemalja, Trumpova administracija odlučila je po peti put u dvije godine pokušati izvršiti državni udar u Venezueli. Početkom travnja State Department objavio je naime Okvir za demokratsku tranziciju Venezuele kojim se predviđa raspuštanje institucija pod kontrolom stranke PSUV predsjednika Nicolasa Madura te uspostava ‘izvršnog vijeća’ u kojemu bi uz predstavnike PSUV-a sjedili i oni iz ‘višestranačke koalicije Juana Guaidóa’, jednog od vođa opozicije koji se u siječnju 2019., nakon izbora na kojima je pobijedio Maduro, proglasio predsjednikom države.

Nakon što Maduro i njegova vlada daju ostavke, SAD bi ukinuo sankcije industriji nafte i visokim dužnosnicima, otvorili bi se pregovori s MMF-om i Svjetskom bankom, a u zemlju bi bila poslana humanitarna pomoć. Planom se traži uspostava Komisije za istinu i pomirenje koja bi istraživala ‘ozbiljne državne zločine počinjene od 1999. godine’, drugim riječima od trenutka kada je na vlast prvi put stupila socijalistička vlada pokojnog Huga Chaveza.

Nekoliko dana nakon predstavljanja američkog plana, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell objavio je službeno priopćenje u kojemu je podržao američki plan, napisavši da je on usklađen sa stavom Unije o nužnosti ‘nenasilnog izlaska iz krize putem pregovora za stvaranje demokratske vlade, koja je sada potrebnija nego ikada’. No koalicija Evropske ljevice (PEL), koja okuplja stranke ljevice zastupljene u Evropskom parlamentu, službenom se izjavom ogradila od ove odluke izvršne vlasti EU-a, napisavši da je neshvatljivo da EU podržava ovakav plan predsjednika Trumpa u trenutku kada se čovječanstvo bori s pandemijom.

‘Jednako kao što je EU bila u krivu kada je od svojih članica zahtijevala da štede na svojim zdravstvenim javim uslugama, tako sada griješi i svojom politikom prema Venezueli, podržavajući sankcije i imperijalističke težnje SAD-a kojima je jedini cilj monopolizirati venezuelansku naftu i prirodna bogatstva, jednako kao i u Iraku i Libiji’, napisali su članovi PEL-a. ‘Tražimo trenutno ukidanje svih sankcija, omogućavanje pristupa Venezuele resursima koje joj nasilno uskraćuju financijski entiteti te uspostavu aktivne suradnje s tom i svim drugim zemljama u borbi protiv Covida-19. EU ne smije biti suučesnica u kriminalnoj politici koja je prijetnja životu kao takvom’, zaključuje se u izjavi Evropske ljevice.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više