Novosti

Politika

Guaido i plaćenici

Sigurnosne snage u Venezueli po tko zna koji put spriječile su pokušaj državnog udara, ovog puta u prilično amaterskoj izvedbi grupe plaćenika, među kojima su i trojica bivših američkih marinaca

Lv26lsy44v08unk5xjacsz27yzt

Juan Guaidó (foto Manaure Quintero/Reuters/PIXSELL)

Prošle nedjelje sigurnosne snage u Venezueli po tko zna koji put spriječile su pokušaj državnog udara, ovog puta u prilično amaterskoj izvedbi grupe plaćenika, među kojima su i trojica bivših američkih marinaca. Plaćenici su se ribarskim brodovima dupkom napunjenima oružjem iskrcali na plaži u blizini lučkog grada La Guaira u namjeri da otmu venezuelanske dužnosnike i time pokrenu puč u cilju svrgavanja predsjednika Nicolasa Madura. U okršaju koji je uslijedio osmero ih je ubijeno, a državno odvjetništvo objavilo je da su uhapšene 92 osobe.

Jedan od organizatora akcije, bivši pripadnik američkih zelenih beretki Jordan Goudreau agenciji Associated Press (AP) rekao je da je uslugu organiziranja puča od njega zatražio Juan Guaidó, vođa opozicije koji se u siječnju 2019. godine, uz podršku američke vlade, proglasio predsjednikom države, no i da nadobudni opozicionar nije ispunio svoj dio ugovora teškog 200 milijuna dolara. Goudreau je AP-u rekao i da je, zajedno s jednim umirovljenim venezuelanskim generalom koji je sudjelovao i u puču u travnju prošle godine, te još dvojicom američkih marinaca u Kolumbiji uspostavio kamp za obuku tristotinjak venezuelanskih vojnih dezertera. Oni su po originalnom planu u Venezuelu preko kopnene granice trebali upasti još 23. ožujka, no plan je propao jer ih je kolumbijska policija preduhitrila i zaplijenila kamion napunjen oružjem i taktičkom opremom u vrijednosti od 150 tisuća dolara.

U detaljnom istraživanju AP-a objavljenom nekoliko dana prije drugog pokušaja navodi se da je Goudreau sudjelovao i u organizaciji ‘humanitarnog koncerta’ koji se u veljači prošle godine održao na kolumbijskoj strani granice s Venezuelom, a čiji je cilj također bio izazvati nemire i građanski rat. Planove za puč opozicijski venezuelanski političari i oficiri s bivšim su marincima kovali u hotelu JW Marriott u Bogoti, no budući da nisu imali dovoljno novca sve je neslavno propalo.

U opsežnom istraživanju AP-a navodi se i da ta agencija nije pronašla dokaze da su američki dužnosnici sponzorirali Goudreauov plan, niti da je predsjednik Donald Trump takvu operaciju autorizirao. No istraživanje je, navodi se također, pokazalo da su kolumbijske vlasti bile svjesne da se na tlu te zemlje planira tajna operacija, jednako kao i pripadnici venezuelanske proameričke opozicije, na čelu s Guaidóom, koji s američkim dužnosnicima redovito dijele informacije.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više