Novosti

Kronika

Tračak svjetla nad Čavlovicom

Nedavno nam je poklano trideset janjaca, a dvadeset ih je odlutalo prilikom potresa, jadaju se Srđan i Dušan Tintor. Unatoč svemu, sin i otac se raduju što će im 14 godina poslije povratka u kući zasvijetliti žarulje

Banijsko selo Čavlovica po katastarskim knjigama pripada općini Dvor, a na pola je puta između Gline i općinskog središta, pod prijevojem Vratnik. No posljednja dvojica stanovnika tog nekoć napučenog mjesta – otac i sin Dušan i Srđan Tintor – kažu da se osjećaju kao i njihovo selo sada, na rubu dvaju svjetova i dva vremena: ni na nebu ni na zemlji. Ni prije nedavnog razornog potresa život tih gorštaka nije bio lagan, a katastrofa ga je dodatno otežala. Ipak, Tintori posljednjih dana imaju razloga za optimizam, jer su se nakon duljeg vremena neke stvari pokrenule u drugačijem, svjetlijem, smjeru. Naime, kad su se prije 14 godina vratili iz izbjeglištva, popljačkanu i devastiranu kuću uspjeli su osposobiti za kakav-takav život, ali u njoj još uvijek nema struje. Ali kako sada stvari stoje, njihovu životu u mraku nazire se kraj, jer bi uskoro u posljednjoj naseljenoj kući brdskog sela mogla iznova zasvijetliti žarulja.

Napravljen je popis sedamdesetak domaćinstava pa su započeli radovi. Najskuplji su oni za obitelj Tintor, čija je kuća najudaljenija: procijenjeni su na čak osamsto tisuća kuna - pojašnjava HEP-ovac Branko Jurišić

- Struju smo, uz pomoć mjesnog samodoprinosa, uveli davno prije rata devedesetih: sudjelovali smo i sami u radovima te sami nabavili stupove , no nakon našeg povratka vodovi su bili pokidani, a te bandere posječene. Stoga smo posljednje desetljeće i pol proveli bez strujnog priključka, unatoč tome što smo odmah po povratku podnijeli zahtjev za njim i za obnovom. Što se obnove tiče, dobili smo nešto građevinskog materijala, ali električnoj energiji nije bilo ni traga, bez obzira na sve što smo poduzimali. No čujemo sada da će i ta priča napokon biti riješena, da će u našoj kući konačno opet zasjati. Ipak, poučeni iskustvom, držimo se one stare 'Živi bili, pa vidjeli' - kaže nam Srđan. Da će Tintori ponovno dobiti struju, potvrđuje nam Branko Jurišić, HEP-ov koordinator za sanaciju i obnovu distribucijskog sustava.

- Dušan Tintor bio je svojedobno na HEP-ovoj listi sanacija i obnova elektro-sustava, ali je taj program s promjenom vlasti 2011. naprasno zaustavljen i tako je bilo sve do 2018., kada je ponovno pokrenut. Za Sisačko-moslavačku županiju napravljen je popis sedamdesetak domaćinstava, a novac za radove osiguran je od strane operatera, pa su započeli radovi na više lokacija. Najskuplji su oni za obitelj Tintor, čija je kuća najudaljenija od najbližeg izvora električne energije: procijenjeni su na čak osamsto tisuća kuna. No kod njih više ništa nije sporno. Radovi su nedavno počeli i uskoro će, dopuste li vremenske prilike, biti dovršeni – pojašnjava nam HEP-ovac Branko Jurišić.

Podsjećamo, kad je 2011. spomenuti program sanacije i obnove distribucijske stopiran, Tintorima je, zahvaljujući zalaganju Srpskog narodnog vijeća, na kuću bio postavljen solarni panel. No on je do sada već odslužio svoje, a i prosinački potres znatno je unazadio njihove ionako teške životne uvjete. I kuća i štala su znatno oštećene, gotovo do mjere neupotrebljivosti, premda statičari ni dva mjeseca nakon katastrofe nisu došli procijeniti točnu štetu. No u cijeloj toj nevolji, oca i sina je nekako najviše pogodilo to što su ostali bez dvadesetak ovaca.

- Kad se zemlja zatresla, ovce su bile na ispaši, pa su se prestrašile i pobjegle duboko u šumu. Pokrenuli smo odmah potragu, ali ih nismo uspjeli pronaći. No par dana kasnije čuli smo pucnjavu. Bio je to organizirani lov na divljač: jesu li u njemu stradale naše ovce, nikada nećemo doznati – prenosi nam Dušan, pa kaže kako trenutačno imaju još 140 ovaca za koje dobivaju poticaje. To im je jedini prihod, drugog nemaju. I dok se Tintor stariji sve više savija od bolova u kralješnici, sin ne vidi svoju budućnost u Čavlovici, premda još uvijek pojma nema kamo bi mogao iz sela. Niti mu je za otići, niti za ostati, a od prodaje janjaca teško je, ako već ne i nemoguće živjeti.

- Nakotili se vukovi, pa svako malo pronalazimo ostatke zaklanih ovaca. Navalili su na njih i čagljevi, a zalutaju i lovački psi. Nedavno nam je u samo jednom danu poklano trideset janjaca: zvijerima odgovara ova pustopoljina bez ljudi, množe se i sve bliže prilaze kući. Obraćali smo se policiji i lovačkim društvima, no nikakve pomoći od toga; kažu, nismo nadležni. Šteta nam nijednom nije nadoknađena. Kad sam neki dan otišao u Glinu, dali su mi sedam vreća kukuruza uz primjedbu da na više ne računam jer, kao, mi nismo toliko pogođeni potresom, pa više nećemo dobivati stočnu hranu – jada se Srđan.

Ipak, ove nevolje ublažava im dobra vijest da struja napokon stiže, a optimizam im vraća i jedan nedavni posjet: na vrata su im nenajavljeno banuli SNV-ov pravi savjetnik Radovan Jović i Glinjanin Pero Vujaklija, donoseći im neočekivane pozdrave i dar – iz Istre. Naime, Peri su se javili članovi pulskog Udruženja Crnogoraca i kazali da bi 2.400 prikupljenih kuna željeli donirati postradalima na Baniji, odnosno nekome kome je pomoć doista potrebna. Vujaklija, koji Tintore otprije poznaje, odlučio je nakon savjetovanja s ostalim aktivistima unutar Banijske kuće da to budu upravo oni, Dušan i Srđan.

- Među pulskim Crnogorcima je i moj prijatelj Vidak Mićunović, koji mi je dojavio da su prikupili pomoć za potresom unesrećene Banijce. A kad je donacija u novcu sjela, Radovan i ja odnijeli smo je u Čavlovicu vidno iznenađenim Tintorima - objašnjava Pero. Toj lijepoj priči dodaje žaljenje donatora što nisu uspjeli prikupiti i više. Stoga su darovanu svotu obilato nadopunili srdačnim pozdravima i najboljim željama Tintorima da što prije prebrode posljedice razornog potresa.

- Možda naši donatori doista misle da je 2.400 kuna malo, ali za nas u ovoj situaciji ta je svota velika kao kuća, mnogo vrednija nego što uopće mogu zamisliti – kaže zahvalni Srđan, nadajući se da je postupak istarske crnogorske zajednice prema povratnicima na Baniju tek početak jednog lijepog prijateljstva, da parafraziramo čuvenu "Casablancu".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više