Novosti

Politika

Tomislav Tomašević predvodi listu lijevo-zelene koalicije

Predstavljeno 12 kandidatkinja i kandidata na zajedničkoj listi platforme Možemo!, Nove ljevice i ORaH-a na predstojećim izborima za Europski parlament

Pod motom 'Europa može i drukčije! Za Europu jednakih' u subotu je u prepunom Novinarskom domu koalicija lijevih i zelenih stranaka (Možemo!, Nova ljevica i ORaH) predstavila 12 kandidatkinja i kandidata na zajedničkoj listi koju će ponuditi biračima na predstojećim izborima za Europski parlament s ciljem da osvoje barem jedan mandat.

Listu predvode zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević (Možemo!) i Rada Borić (NL), a slijede novi predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović, aktivistkinje Sandra Benčić i Ana Marija Simić, ginekolog Dubravko LepušićKarmela Romić, Nebojša Zelić, Nadežda Čačinovič, Mladen Sudar, Atana Grbić Martinović i kao zadnji, 12. na listi, prvi čovjek Nove ljevice Dragan Markovina.

Listu su, ističu, složili tako da je svaka stranka dala po četvero kandidatkinja i kandidata, uz poštivanje načela rodne ravnopravnosti, s tim da će u Europskom parlamentu svatko odraditi po trećinu mandata.

Ističu da su glavne poruke borba za Europu u kojoj svi zajedno demokratski odlučuju; za Europu koja će preuzeti odgovornost za klimatska pitanja, smanjenje nejednakosti i zaštitu prava radnika; u kojoj je ljudska sigurnost na prvom mjestu; u kojoj se poštuje rodna ravnopravnost i odlučno se bori protiv fašizma i politike mržnje. Naglašavaju i da čvrsta programska podudarnost koalicije garantira konzistentan rad na mijenjanju politika Europske unije.

Danijela Dolenec naglasila je da koalicija zelene ljevice ne pristaje na zadržavanje postojećeg stanja i da bi ljudske slobode i jednakost trebali biti ispred inzistiranja na slobodnom tržištu i neoliberalnih politika koje promoviraju nejednakost.

Tomašević je, kao nositelj liste, najavio da će se koalicija zalagati za nove politike, ne samo u Hrvatskoj nego i u EU, s obzirom da su postojeće neodržive.

- Liberali kažu idemo dalje kao i do sada, a desnica kaže vraćamo se natrag u svoje nacionalne granice. Mi kažemo drukčije. Kažemo da se Europa mora mijenjati, ali tako da bude Europa jednakih, inače je neće biti – rekao je Tomašević. Naglasio je da i zelene i ljevicu veže internacionalnost, što je posebno važno s obzirom da se globalni ekološki problemi i nejednakost ne mogu rješavati u zatvorenim državama.

Tomašević je najavio da će se, s očekivanim mandatom, pridružiti političkim opcijama u EP koji razmišljaju jednako s ciljem da se osnaže mehanizmi za odlučivanje građana, umjesto dosadašnjeg sustava koji prednost daje tehnokratima i lobistima. Zalagat će se za ukidanje poreznih oaza i reguliranje bankarskog sektora, kao i borbu za rodnu ravnopravnost i protiv jačanja ksenofobnih politika mržnje po kojima su jedni superiorniji od drugih.

Rada Borić istaknula je postojanje deficita demokratskih procedura i stvarne participacije građana, zbog čega će koalicija posebnu pažnju obratiti radu na terenu.

- Ne želimo Europu u kojoj se razlikuju centar i periferija. Naš cilj je Europa u kojoj se poštuju rad i radnici, Europu u kojoj se dokidaju siromaštvo i Europu koja će biti solidarna sa svim deprivilegiranim skupinama i manjinama. Moramo pokazati da je solidarnost moguća – rekla je Rada Borić, podsjetivši da će prvi test biti borba u Europskom parlamentu za jednaku minimalnu plaću.

Petrović je biračima poručio da se njihova koalicijska lista razlikuje od ostalih prije svega po 'skoro dva stoljeća borbe za opće dobro', koliko su ukupno kandidati proveli boreći se za ljudska i rodna prava, protiv klimatskih promjena, ekološka pitanja i protiv korupcije.

- Nema liste na kojoj je ovoliko ljudi uložilo toliko truda i vremena u radu za opće dobro. Ako vam treba garancija što ćemo raditi, to su ova dva stoljeća – rekao je Petrović, upozorivši da će jedan od prioriteta biti poštena raspodjela novca iz EU fondova, koji će ići malim poljoprivrednicima proizvođačima zdrave hrane, a ne korporacijama. Da novac, kako je rekao, bude raspodijeljen ljudima kojima je namijenjen, a ne stranačkim poslušnicima po nalogu onih koji svojim automobilima gaze ljude.

Sandra Benčić, jedna od koordinatorica platforme Možemo!, kazala je da je neprihvatljivo da se 40 godina radi po 8 sati dnevno, a da se živi sve gore, kao i da se građane tjera da rade još više, a da žive lošije i to u dužničkom ropstvu s jedinom perspektivom u Njemačkoj i Irskoj.

Dubravko Lepušić istaknuo je da reproduktivno pravo mora biti temeljno pravo svake žene, a prekid trudnoće legalan, dostupan i besplatan.

- Želimo da obrazovanje bude zasnovano na znanstvenim principima s obaveznom implementacijom spolnog odgoja. Liječnicima pacijenti moraju biti na prvom mjestu, a politički i vjerski stavovi trebaju ostati privatni – rekao je Lepušić.

Zelić je upozorio da Europa vrlo lako može postati licemjerna i samodopadna čime će se ugroziti temelji demokracije, a narasti ksenofobija, dok se Nadežda Čačinovič zalaže za širenje suradnje s drugima izvan granica Hrvatske. Atana Grgić i Mladen Sudar, jedan od boraca za čisti zrak u Slavonskom Brodu, istaknuli su važnost očuvanja klime.

Markovina je rekao da ni Hrvatska ni EU još nisu pronašli odgovor na širenje govora mržnje i smanjivanje prava, a povećavanje povijesnog revizionizma.

- Potrebna nam je nova politika koja će antifašističke vrijednosti povezati s drugim progresivnim pokretima. Treba nam EU koja će znati reagirati na kršenje ljudskih prava u pojedinim državama članicama. Krenut ćemo od ovih izbora i graditi takvu priču ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi.

Na predstavljanju koalicijske liste bili su i aktivist Zoran Pusić, politolog Dražen Lalić, pisac Zoran Ferić, glumac Vili Matula, filozof Mislav Žitko

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više