Novosti

Politika

Tomašević: Zagreb se raspada po šavovima. Spriječili smo bankrot i radimo obnovu

Pokazali smo da proračunom od 2,5 milijardi eura možemo upravljati bez korupcijskih afera, ustvrdio je Tomislav Tomašević u intervju za Vidu TV. Govorio je i o suradnji Zagreba s Vladom oko Dinamovog stadiona, spornom imenovanju Ivana Turudića i odnosu Možemo! i SDP-a

Large tomasevic

Tomislav Tomašević (foto Vida TV)

Imenovanje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom jedan je od najgorih poteza vlasti Andreja Plenkovića. Očito imaju ogroman interes kad prihvaćaju ovakvu političku štetu pred parlamentarne izbore, kazao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u intervjuu Vide TV Zavidavanje by Lado Tomičić. U jednosatnom, iznimno sadržajnom i zanimljivom intervjuu koji možete pogledati na ovoj poveznici. 

Tomašević je voditelju Ladislavu Tomičiću objasnio i zašto Možemo! ne želi u koaliciju sa SDP-om, a iscrpno je govorio i o gradskim temama: sporazumu s Plenkovićevom vladom i Katoličkom crkvom o gradnji novog Dinamovog stadiona, odlaganju otpada i gradnji novog Centra za gospodarenje otpadom u Resniku, spašavanju Grada Zagreba od stečaja te investicijama koje u Zagrebu traju ili bi u Tomaševićevu mandatu trebale započeti.

Možemo! je odlučio ići sam na izbore jer su njihove ankete pokazale da birači Možemo! ne bi glasali za koaliciju sa SDP-om. "Nova smo politička opcija, i ključno je da na birališta izvučemo nove birače. Izlaznost na izbore ključna je za micanje HDZ-a s vlasti: ako izlaznost bude 40 ili 50 posto, HDZ ostaje, ali ako bude 60 ili 70 posto, nema šanse da će ostati, i zato svaka stranka mora izvući sve svoje birače", kazao je Tomašević, dodajući kako su otvoreni za suradnju ondje gdje je ljevica slabija.

Usprkos tome što je oporba državnoj vlasti, zagrebačka je vlast s Vladom uspješno dogovorila neke važne projekte. "Ja sam prije svega gradonačelnik Zagreba, što znači da moram donositi odluke u interesu grada. To nije moguće bez komunikacije i pokušaja suradnje s državnom vlasti. Premda smo različite političke opcije, moramo surađivati na dobro građana. U nekim temama surađujemo dobro, u nekima loše", kazao je.

Dogovor o gradnji novog Dinamova stadiona u Maksimiru jedna je od dobrih suradnji, koju je Tomašević detaljno objasnio. Nedavno su potpisani ugovori o toj gradnji, koju Tomašević planira dovršiti do 2028. godine, za svojega drugog mandata. Do završetka gradnje, koja bi trebala biti financirana privatnim novcem, Grad će svojim sredstvima obnoviti stadion u Kranjčevićevoj. "Neugodno mi je zbog ovakvog Dinamovog stadiona", kazao je Tomašević.

Iscrpno je govorio o upravljanju gradskom upravom s dvadesetak tisuća uposlenih i 340 gradskih ustanova. "Kad smo došli, morali smo dići 50 milijuna eura kredita da uopće isplatimo plaće. Da nismo, bila bi lančana reakcija dobavljača, i Grad Zagreb postao bi novi Agrokor. Imali smo 70 milijuna eura nepodmirenih obaveza, a sada nemamo dugova. Stabilizirali smo financije proračuna i Holdinga. Proračunom od 2,5 milijarde eura, drugim najvećim poslije državnog, skoro deset puta većim od drugog sljedećeg, splitskog, možemo upravljati bez korupcijskih afera", ustvrdio je Tomašević, iscrpno nabrojivši nastojanja svoje vlasti da unaprijedi stanje u kakvome je Zagreb ostavila vlast Milana Bandića. "Grad se raspada po šavovima", rekao je.

Kronični problem odlagališta smeća na Jakuševcu Tomašević je odlučan riješiti gradnjom Centra za gospodarenje otpadom u Resniku do 2028. godine. "Razgovarat ćemo s ljudima koji su protiv. To nije Centar kao Marinšćina i Kaštijun, nego postrojenje nove generacije sa sortirnicom, bioplinskim uređajima i postrojenjem za obradu miješanog otpada, bez neugodnih mirisa", objasnio je. "Nitko iz oporbe koja se protivi ne daje alternativu. Moja je odgovornost da se taj problem riješi, i riješit ću ga. Zatvorit ću Jakuševec", obećao je gradonačelnik Tomašević.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više