Novosti

Kronika

Talijani čuvaju zadruge

Iskustva južnotirolskih proizvođača jabuka: Poljoprivredne zadruge u Italiji cvatu, a kod nas su uništene, rečeno je na Međunarodnoj konferenciji o zadrugama održanoj u Osijeku

Conb829vh9m2z5nf3a2gfkueqsw

Južni Tirol proizvede godišnje milion tona jabuka

U Baranji, poljoprivrednom kraju između rijeka Drave i Dunava i mađarske granice, ima sve više proizvođača jabuka. I njima, a i drugima koji su zainteresirani za bavljenje tom granom voćarstva, mogla bi biti zanimljiva iskustva proizvođača jabuka iz Južnog Tirola. A ta iskustva mogla su se čuti na Međunarodnoj konferenciji ‘Zadruge - proizvođačke organizacije’, održanoj u Osijeku. Iznio ih je Robert Hadžić iz tvrtke ‘Optimus savjetovanje d.o.o.’.

Južni Tirol je autonomna pokrajina u sjeveroistočnoj Italiji koja ima vlastiti Program ruralnog razvoja. Gotovo sve obradive površine u vlasništvu su zadrugara, a tri glavne djelatnosti su voćarstvo, vinogradarstvo i brdsko-planinska poljoprivredna proizvodnja (govedarstvo i ovčarstvo). Površina pokrajine je 7.400 km², u njoj živi 447.000 stanovnika, koji obrađuju 23.300 ha poljoprivrednog zemljišta, od čega je pod jabukama 18.000 ha, i proizvedu oko milion tona jabuka, odnosno u prosjeku 55.000 kg/ha, dok je 5.300 ha pod vinogradima. Na višem, zapadnom području pokrajine ljudi se uglavnom bave proizvodnjom mlijeka. Godišnje se proizvede 390 milion litara mlijeka. Prosječna veličina poljoprivrednog imanja u Južnom Tirolu je 5,8 hektara.

U toj pokrajini djeluju dvije velike proizvođačke organizacije: VOG i VIP. VOG je najveća među njima i okuplja 33 zadruge s 5.200 proizvođača jabuka, koji u vlasništvu drže 10.600 ha i godišnje proizvedu 550.000 tona jabuka. VIP okuplja sedam zadruga s 1.700 proizvođača, koji proizvedu 300.000 tona jabuka godišnje. VOG je osnovan 1945. godine i okupljao je proizvođače jabuka, a 1961. godine izgrađena je prva zajednička hladnjača. Tokom 1967. godine, od 36 zadrugara u sastavu VOG-a, 31 zadrugar je financirao izgradnju tvornice za preradu jabuka, u kojoj se proizvode marmelada, džemovi i drugi proizvodi od jabuka. Prekretnica u radu VOG-a dogodila se 1968. godine kad je priznat kao proizvođačka organizacija. Iste godine u Evropi je došlo do hiperprodukcije proizvodnje jabuka i zalaganjem VOG-a svi proizvođači jabuka dobili su potporu kroz kompenzaciju za niže cijene jabuka na tržištu. Strategija VOG-a je stalna inovativnost na tržištu, a trenutno najviše rade na brendiranju regije Južni Tirol. Ono što je značajno za obje proizvođačke skupine jeste proces spajanja zadruga, tako da svaka zadruga danas isporučuje minimalno 40.000 tona jabuka godišnje, a rade i na zajedničkim projektima kako bi stabilizirali proizvodnju kroz obavezno navodnjavanje višegodišnjih nasada i obavezno postavljanje zaštite od tuče kako bi se minimizirao rizik proizvodnje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više