Novosti

Politika

Šuputom padoše

Dok dio radnika u Saponiji, kako ovih dana upozoravaju iz Radničke fronte, tavori na minimalcu, dotle je ta kemijska tvrtka potpisala jednogodišnji ugovor s Majom Šuput i njezinim brendom Majushka, čime je ta pjevačica postala zaštitno lice njihovih novih proizvoda za rublje Faks helizim Smart Clean i omekšivača Ornel

Large saponia

Prosvjed Radničke fronte ispred Saponije (foto Davor Javorović/PIXSELL)

Stariji čitatelji sjećaju se reklama u kojima su proizvode određene tvrtke nekoć reklamirali njihovi radnici i radnice, dok su u doba tržišne ekonomije zaštitna lica tvrtki postali uglavnom selebritiji ili viđenije javne osobe, uz čiju bi se sugestiju ili osmijeh određeni proizvod trebao bolje prodavati. Tim putem korača i uprava Saponije: dok dio radnika ondje, kako ovih dana upozoravaju iz Radničke fronte, tavori na minimalcu, dotle je ta kemijska tvrtka potpisala jednogodišnji ugovor s Majom Šuput i njezinim brendom Majushka, čime je ta pjevačica postala zaštitno lice njihovih novih proizvoda za rublje Faks helizim Smart Clean i omekšivača Ornel.

"Umjesto što će Saponia izdašno plaćati Maju Šuput da bude njihovo zaštitno lice, predlažem im da slikaju svoje radnice nakon što im dignu kriminalno niske plaće i poboljšaju neljudske radne uvjete", napisala je tim povodom na društvenim mrežama saborska zastupnica RF-a Katarina Peović. Dok je iznos ugovora između Saponije i pjevačice poslovna tajna, o uvjetima rada u toj tvrtki pitamo Sanju Kastratović, osječku članicu RF-a.

- Bili bismo jednako kritični i da je u pitanju netko drugi, a ne Maja Šuput. Smatramo da takva reklama ne treba ni Faksu ni Ornelu. Potrebnija su ulaganja u proizvodne pogone koji prokišnjavaju, gdje radnice i radnici za svake veće kiše rade u vodi do koljena, što svjedoče fotografije koje smo ljetos objavili na našim stranicama - tvrdi Kastratović.

Prema informacijama koje RF prikuplja od radnika i koje su objavili na svojim stranicama, radnici u toj tvrtki izgleda nemaju plaćen ni dodatak na uvjete rada.

- Mnogi kažu da je dobro već to što je tvornica opstala i što se radi, ali to nije nikakvo opravdanje za zakidanje radnika. Moramo promijeniti narativ prema kojem imamo biti sretni što uopće radimo, pod bilo kakvim uvjetima. Rekli bismo da je i prije glamura s Majom Šuput u toj tvrtki trebalo riješiti određene probleme, primjerice novac preusmjeriti u poboljšanje uvjeta rada i brigu za radnike - zaključuje naša sugovornica.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više