Novosti

Društvo

Sunčica Brnardić: Vlast opslužuje poslodavce

Ministar rada kao cilj nadolazećih izmjena ističe povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Riječ je o snažnim, dobro organiziranim poslovnim interesima i vlastima koje ih u najboljem slučaju opslužuju, kaže savjetnica za radno i socijalno pravo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske

Kex5vmcw4zdbpdny8yrioi2lc6a

Sunčica Brnardić

Poslodavci tvrde da bi izmjenama Zakona o radu, tj. olakšavanjem otkaza ugovora na neodređeno bio smanjen rad na određeno?

Riječ je o poznatom spinu. Velik udio rada na određeno posljedica je toga što poslodavci ne poštuju zakon prema kojem je takvo zapošljavanje dopušteno samo ako je unaprijed jasno zašto radni odnos treba završiti određenim datumom, npr. završetkom projekta. Zapošljavanje na određeno naprosto je puno povoljnija opcija za poslodavca te se rad na određeno može smanjiti samo smanjenjem te povoljnosti. Jedan od naših prijedloga je uvođenje prava na otpremninu i za radnike kojima istekne ugovor na određeno. Ideja da bi fleksibilizacija i olakšavanje otkazivanja doprinijeli smanjivanju rada na određeno je ne samo deplasirana, nego još jedan korak ka produbljivanju prekarnosti na tržištu rada.

Zašto niti jedna izmjena ZOR-a nije išla u smjeru poboljšanja radničkih prava?

Svakako se radi o globalnom trendu, ali treba imati na umu da imamo i ministra rada koji kao cilj nadolazećih izmjena ističe povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. Riječ je prije svega o snažnim, dobro organiziranim poslovnim interesima i vlastima koje ih u najboljem slučaju opslužuju, a u realitetu se i identitetski poklapaju s njima.

Zar već sada nismo država s prevelikim brojem ugovora o radu na određeno?

Dapače, s 25 posto takvih ugovora već smo nekoliko godina u europskom vrhu. Nemam iluzija da će se Vlada voditi dobrim javno-političkim praksama ili da će balansirati između interesa radnika i poslodavaca. Mislim da će i ovog puta biti ključno što ćemo kao radnička strana uspjeti spriječiti, ali i što ćemo uspjeti staviti na stol.

Poslodavci žele ukinuti i evidenciju radnog vremena, iako radnici već imaju prekovremenih sati koji nisu plaćeni?

Poslodavci bi da u organizaciji radnog vremena ne postoje nikakva ograničenja te da radnici nemaju nikakva prava oko toga kada i koliko rade. U zakon treba unijeti rješenja kojima će biti onemogućeno falsificiranje broja sati, ali i omogućiti da evidencije doista služe svojoj svrsi, a to je kontrola inspekcija, ali i utvrđivanje koliko je radnik/ca radio/la i na koliku plaću s obzirom na to ima pravo.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više