Novosti

Društvo

Sezonci pod lupom

U sklopu projekta "Rad po mjeri čovjeka" Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Institut za društvena istraživanja u Zagrebu istražit će iskustva sezonskog rada

Large sezona

Prvi nalazi istraživanja planirani su za jesen (foto Marko Jurinec/PIXSELL)

Istraživanjem o iskustvima sezonskog rada, koje u sklopu projekta "Rad po mjeri čovjeka" Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) provodi Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, ova sindikalna središnjica kani prikupiti iskustva sezonskih radnika i radnica o uvjetima takvog rada.

Istraživački, provode se dvije dionice – anketa o radu na određeno i serija intervjua o sezonskom radu. Trenutno je u tijeku provedba intervjua sa sezonskim radnicima i radnicama. Katarina Jaklin, asistentica u istraživanju, kaže da je namjera produbiti spoznaje o uvjetima sezonskog rada, percepciji o (ne)sigurnosti takvog rada, iskustvima, okolnostima i problemima s kojima se sezonski radnici i radnice suočavaju, a oni nikako nisu mali.

- Rezultati istraživanja će poslužiti kao podloga drugim aktivnostima na projektu koje u fokusu imaju sezonski rad: javnim kampanjama usmjerenima prema građanima, sezonskim radnicima i radnicama, poslodavcima, edukacijama i radionicama, ali i za zagovaranje pozitivnih promjena na tom području. Sezonski rad nije jasno zakonski definiran pa ga, kao i rad na određeno, prate otežano sindikalno organiziranje i zaštita radničkih prava - kaže Jaklin.

Zanimljivost je da se sudjelovanje u intervjuu honorira poklon-bonom u iznosu od 100 kuna za trgovine DM-a. Takvo što nije neuobičajeno, kaže naša sugovornica, tim više što im budžet to dopušta.

- Budući da sudjelovanje u istraživanju zahtijeva angažman sudionika i sudionica i u vidu izdvojenog vremena – razgovor prosječno traje sat vremena, a ponekad i duže, uobičajeno je da se taj angažman i rad honoriraju. Osim toga, honoriranje može poslužiti kao dodatan poticaj za sudjelovanje i time olakšati regrutaciju ispitanika - ističe Jaklin.

Prvi nalazi istraživanja planirani su za jesen, a bit će objavljeni u brošuri zajedno s nalazima kvantitativnog istraživanja koje se fokusira na rad na određeno u Hrvatskoj.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više