Novosti

Društvo

Umjesto na ulici, sindikalci uz poslodavce i HDZ-ovce

Dok je Radnička fronta, uz manje sindikate, pozvala radnike i javnog i privatnog sektora da se zajednički suprotstave interesnim skupinama koje rade na njihovom razjedinjavanju, velike sindikalne središnjice organizirale su okupljanje s poslodavcima i HDZ-ovcima

Large radnicka fronta

S prosvjednog okupljanja Radničke fronte (foto Radnička fronta/Facebook)

Prvi maj 2023. godine mogao bi u povijesti hrvatskog sindikalizma ostati upamćen po pokušaju Mladena Novosela, predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) - jedne od tri reprezentativne sindikalne središnjice -  da, kako je rekao, "promijeni paradigmu sindikalne borbe".

Činjenicu da je SSSH odustao od bilo kakvog obilježavanja Prvog maja na ulici, pa tako i od sudjelovanja na jedinom uopće prosvjedu u Zagrebu, koji je organizirala Radnička fronta, Novosel je objasnio rekavši da ta nova paradigma znači da će sindikati establišmenta ubuduće na ulici biti "364 dana u godini" izuzev prvog maja, kada će članovima biti "ostavljeno slobodno".

Stoga su, umjesto da članstvo pozovu na prosvjed, vođe sindikata u zagrebačkoj Tvornici kulture, u duhu "davanja prednosti socijalnom dijalogu", upriličili skup na kojemu se među govornicima našla i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber, koja je ustvrdila da "poslodavci kontinuirano dižu plaće", te da je jedini način da one još brže rastu "porezno rasterećenje" poslodavaca.

Uz niz predstavnika Vlade i predsjednika države Zorana Milanovića, sudionicima ovog sindikalnog eventa obratila se i HDZ-ova Majda Burić, u svojstvu izaslanice Sabora, koja je govorila o "uvažavanju i toleranciji" kao temeljima povjerenja i pregovaračkog procesa.

Riječka HDZ-ovka Burić, podsjetimo, širu slavu stekla je tek nedavno, kada je u siječnju zastupnici Radničke fronte Katarini Peović u Saboru spočitnula, misleći da je time vrijeđa, da ima "rusoljubno i srboljubno srce".

Dok je Burić s vodećim sindikalistima u Tvornici širila duh "uvažavanja i tolerancije" Peović i Radnička fronta organizirali su u Zagrebu prosvjednu povorku pod sloganom "Prvi maj dan otpora, a ne graha i odmora – solidarni, ujedinjeni, organizirani".

Prosvjedni marš, koji je započeo ispred zgrade Paromlina na Trnju a završio na Markovom trgu, podržali su predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić, Marko Krmpotić iz Sindikata vatrogasaca Rijeke i predstavnici dostavljačke kompanije Wolt.

Vatrogasci i woltovci najavili su svoje prosvjede koji će se održati krajem tjedna.

Za razliku od Irene Weber iz Udruge poslodavaca, koja je u Tvornici konfabulirala o tome kako poslodavci kontinuirano dižu plaće, Peović je navela da su naše plaće među najnižima u Evropskoj uniji – samo su u Rumunjskoj niže – dok je medijalna plaća u Hrvatskoj s 930 eura niža od minimalne plaće u Sloveniji, koja iznosi 1000 eura, iako su troškovi života kod nas viši.

Peović je rekla da se premijer Andrej Plenković investitorima hvali kako Hrvatska ima najjeftiniju radnu snagu u Evropi, te napomenula da je pokrivenost kolektivnim ugovorima u Hrvatskoj 46 posto, a u privatnom sektoru samo 20 posto, dok Evropska Unija preporuča 80 posto.

Upozorila je na legalizirano robovlasništvo u kojemu žive strani radnici u Hrvatskoj, zbog čega će Radnička fronta u Saboru tražiti izmjene Zakona o radu i Zakona o strancima kako bi se ponovno uvele kvote na uvoz stranih radnika, izjednačili uvjeti rada domaćih i stranih radnika, kao i ukinuli agregatori koji posreduju u trgovini radnicima.

Peović je rekla i da su "menadžeri oni bez kojih se može, za razliku od radnika", te uz povike okupljenih protiv Vlade, premijera, HDZ-a i kapitalizma, pozvala radnike iz privatnog i javnog sektora da se zajednički suprotstave interesnim skupinama, lobijima i vladi, koji rade na razjedinjavanju radnika.

"Dosta je podcjenjivanja i ušutkavanja radnika i bogaćenja na grbači radnika", poručila je Peović, izdvojivši primjer sina HDZ-ovog državnog tajnika za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Žarka Katića, koji je 2020. godine u Saboru predstavljao Zakon o strancima, kojim je omogućeno suvremeno robovlasništvo, dok mu je za to vrijeme sin otvarao firmu za uvoz stranih radnika.

Upitan da komentira odluku SSSH da Prvi maj provede s političarima umjesto s radnicima, sindikalist Stipić rekao je da je, po njegovom mišljenju, Prvi maj "puno više od praznika".

"To je jedini dan u godini kada imamo priliku izreći svoj stav o svima onima koji žive od svoga rada. Zahvalni smo Radničkoj fronti što je očuvala nešto što u ovom gradu postoji duže od stotinu godina. Smatram da će se, bez obzira na to koliko nas je, poruke ovdje izrečene čuti daleko zato što su autentične. Ne smatramo da se, osim onda kada to zaista moramo, s političarima trebamo nalaziti na bilo koji drugi način", komentirao je Stipić sindikalni događaj u Tvornici.

"Mi smo ovdje zbog još jednog važnog razloga, a to je da ova Vlada, možda i uspješnije od bilo koje druge, dijeli sindikate. Dijeli nas na način da su neki  reprezentativni a drugi nisu, što je nedopustivo", rekao je Stipić, dodavši da su i "sami sindikati suodgovorni za to što danas na ulici nema više ljudi, jer je to jedino pravo mjesto na kojemu treba isporučiti autentične zahtjeve radnika u ovoj zemlji".

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više