Novosti

Kronika

Studentska suradnja Banja Luke i Zagreba

Zbližavanje studenata iz Hrvatske i BiH na projektu istraživanja dvaju manjina: Studenti geografije iz susjednih država zajedno su istraživali stanje manjinske populacije Korduna

6s2skd9tsxl2tq3fw3p1f38jnl6

Sjajno primljeni - studenti u Krnjaku

Pretprošlog vikenda Krnjak je posjetilo dvadesetak studenata geografije Prirodoslovno-matematičkih fakulteta iz Zagreba i Banja Luke. Posjet pod nazivom Manjinski vikend 2019. je organiziran u sklopu terenskog dijela predavanja. Pored Krnjaka studenti su posjetili Cetingrad. Osnovna svrha je bila upoznavanje s međunacionalnim odnosima, ekonomskim i demografskim stanjem te kulturnim životom srpske i bošnjačke manjine u tom dijelu Karlovačke županije. Studenti su u Krnjaku proveli anketu među srpskim stanovništvom u svrhu znanstvenog rada koji će objaviti studenti iz Banja Luke. Suradnja studenata geografije iz Zagreba i Banja Luke traje više godina, a u nju se uključuju studenti još nekih fakulteta te prijatelji studenata.

Marko Faber (1997), student treće godine geografije u Zagrebu organizator je terenskog dijela predavanja i član Kluba studenata geografije koji je pak dio Evropskog udruženja studenata geografije EGA. Faber kaže da su udruženja studenata geografije u zemljama bivše Jugoslavije vrlo povezana pa često izmjenjuju posjete i sudjeluju u znanstvenim projektima.

S njim se slaže i Dragica Delić (1992) iz Banja Luke, koja je diplomirala pa radi kao vanjska saradnica na studiju geografije i provodi spomenuto istraživanje. Napravila je anketna pitanja koja se sastoje iz dva dijela; etnološkog i socio-geografske analize kojom se propituje stepen održivosti srpskog nacionalnog identiteta na ovom području. Cilj je da ovakva terenska istraživanja postanu praksa te da zagrebački studenti naprave slično istraživanje za hrvatsku manjinu u okolici Banja Luke. Ovaj projekt za sada financiraju sami studenti.

- Ostvarili smo ono što smo planirali ovom posjetom, mada smo previdjeli da je tog vikenda bio pravoslavni Uskrs pa smo ljudima malo smetali. No usprkos tome odlično smo primljeni i stanovnici su bili vrlo kooperativni. Ljudi ovdje doista teško žive, a mislim da se potvrdilo i ono kako Srbi na Kordunu nisu naročito religiozni. Svima je loše, a manjinama još lošije. Bilo bi dobro da naše istraživanje potakne politiku da pomogne ovim ljudima, prvi su utisci Marka Fabera.

- Jako smo dobro bili prihvaćeni, utisci su pozitivni, ali je rano za konkretnije zaključke. Neki studenti su bili iznenađeni pravoslavnim običajima i viđenim na terenu. Onako na prvu, čini mi se da se radi na poboljšanju položaja Srba na ovom području, ali ima još dosta prostora za unapređenje tog položaja i na tome će trebati raditi. Može se raditi na povezivanju institucija, crkva je zainteresovana da sarađuje s time što bi htjela da ju se više pita, da ne budu isključeni, a to je vrlo osjetljivo područje. Prostora za saradnju i poboljšanje položaja ima, istaknuli su svi i sve institucije sa kojima sam razgovarala - izjavila je Dragica Delić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više