Novosti

Kultura

Штукa кoд зубaрa

Из штaмпe je изaшлa првa збиркa пeсaмa зa дeцу и "дoрaслe", зaнимљивoг нaслoвa "Штукa кoд зубaрa", пeсникa Ђoрђa Нeшићa из Биjeлoг Брдa

Large informator %c5%a0tuka  %c4%87irilica

Promocija u Banja Luci

Prva zbirka pesama za decu i "dorasle", zanimljivog naslova "Štuka kod zubara", pesnika Đorđa Nešića iz Bijelog Brda ugledala je svetlo dana pre mesec dana. Ovaj vrsni književnik, prvenstveno pesnik, čija su poezija, proza i eseji čitani i nagrađivani, odlučio se okušati u pisanju za one, čija je kritika uvek iskrena, a to su deca.

- Prvenstveni motiv je bio taj što sam ja djed troje unučadi i s obzirom da se bavim pisanjem, bilo je prirodno da napišem nešto za njih i ostalu decu. S druge strane, konkretan povod je prilično prozaičan. U školu u Bijelom Brdu dolazio je odličan književnik za decu, moj prijatelj Dejan Aleksić. Hteo sam ga iznenaditi jednom pesmom za decu - ispričao nam je Nešić.

Prva pesma bila je upravo naslovna, a podnaslov glasi "Dvadeset ribljih i jedna žablja pesma".

- S obzirom da sam i pecaroš, tako sam opisao različite riblje vrste na šaljiv, deci prihvatljiv način, ali svaka pesma ima i edukativnu crtu jer predstavlja sve njihove specifičnosti, naglašene u fusnotama - rekao je o pesmama autor. Dodao je da se štuka među ribama izdvojila jer ima 700 zuba, pa je tako bilo interesantno zamisliti kako bi bilo da je zaboli zub.

Naslovna stranica knjige ima zanimljivu ilustraciju, jer osim riba, pokazuje i karikaturu autora-pecaroša. Za taj deo bio je zadužen književnik i ilustrator, Mirko Vuković iz Banja Luke. Upravo u Banja Luci je i štampana knjiga, u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i izdavačke kuće Besjeda, u tiražu od 300 primeraka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više