Novosti

Politika

Studenti i profesori prosvjedovali protiv dodjele doktorata Bandiću

Više stotina članova akademske zajednice okupilo se na nekadašnjem Trgu maršala Tita u Zagrebu, upozoravajući na pokušaj rektorata zagrebačkog Sveučilišta da gradonačelnika Bandića počasti počasnim doktoratom 

Pod motom ‘Stop nasilju nad Sveučilištem - Srami se’ u utorak se više stotina članova akademske zajednice okupilo na nekadašnjem Trgu maršala Tita u Zagrebu, današnjem Trgu Republike Hrvatske, upozoravajući na pokušaj rektorata zagrebačkog Sveučilišta da počasti počasnim doktoratom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Doktorand Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Stjepan Perko, koji je organizirao protest, kazao je da ga je sram što je na doktorskom studiju Sveučilišta koje predlaže da se Bandiću dodjeli ikakva počast, a kamoli doktorska.

Profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Meri Tadinac podsjetila je da je su brojne generacije 350 godina izgrađivale zagrebačko Sveučilište, a danas kad bi u jubilarnoj godini trebali biti ponosni, članovi akademske zajednice se moraju sramiti.

- Samo u pet godina smo došli do dna - upozorila je ona, dodavši da za to nije samo kriv samo rektor Damir Boras, nego i Senat Sveučilišta čiji članovi uglavnom šute i to ‘najčešće oni koji šutnju prodaju za buduću akademsku karijeru’.

Damir Bakić, nekadašnji protukandidat Borasu za mjesto rektora, kazao je da je dosta otimanja Sveučilišta, a Ivica Puljak sa Sveučilišta u Splitu da je ovo dan kad se počinje graditi novo sveučilište i nova Hrvatska.

‘Nakon Dragana Čovića, Sveučilište novim ‘nečasnim’ doktorom osuđuje tisuće onih koji će se osjećati sramotno zbog svog rada i pripadajuće titule. Ovo Sveučilište je sramota! Rektor Boras, kojemu nije problematično prekrajati uvjete natječaja za vlastitu poziciju je najsramotniji rektor u povijesti našeg Sveučilišta. Između svih, osam počasnih doktora Sveučilišta u Zagrebu su dobitnici Nobelove nagrade’, stajalo je u pozivu na prosvjed na kojem su akademski radnici nosili transparente ‘Dobrošli u Borasov drektorat’, ‘Jučer Čović, danas Bandić, sutra Kordić’ i ‘Antidoktorat za počasni doktorat Milanu’.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više