Novosti

Kratko & jasno

Ivana Kekin: Ne otpuštamo radnike

U proteklih pet godina, većinom u administraciji, zaposleno je čak 1.000 ljudi, čime je broj zaposlenih povećan za 15%, a ukupna masa plaća porasla čak 38%. U Holdingu na razini grupe imamo više od 30% administrativaca, dok je prosjek za komunalna poduzeća oko 15%, kaže objašnjavajući najavu otkaza  potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine

Large ivana kekin boris %c2%b5%c3%a5itar

(foto Boris Sčitar/Vecernji list/PIXSELL)

Kako komentirate najavu otpuštanja u ZG Holdingu?

S obzirom na to da je Holding dosada poslovao izrazito neracionalno i s neodrživim gubitkom koji je u 2020. iznosio čak 245 milijuna kuna, izvjesno je da je racionalizacija bila potrebna, osobito jer je unutrašnja analiza pokazala da postoji značajan višak, prije svega, administrativnog osoblja u komunalnim poduzećima. U proteklih pet godina, većinom u administraciji, zaposleno je čak 1.000 ljudi, čime je broj zaposlenih povećan za 15 posto, a ukupna masa plaća porasla čak 38 posto. Treba naglasiti da u Holdingu na razini grupe imamo više od 30 posto administrativaca, dok je prosjek za komunalna poduzeća oko 15 posto, tako da na dva radnika koji u Čistoći ili Zrinjevcu čiste Zagreb praktički dolazi po jedan administrativac. Najavljeni otkazi odnose se prije svega na administrativno osoblje, među kojima je čak stotinjak onih na najbolje plaćenim radnim mjestima, a bez definirane odgovornosti, poput savjetnika, pomoćnika, koordinatora i zamjenika. Proces razgovora sa socijalnim partnerima započeo je u studenome, a trajat će još nekoliko tjedana.

Koliki otpor stvaraju "Bandićevi kadrovi"?

Uz poštivanje Zakona o radu i kolektivnih ugovora, Holding će zaposlenima koji uđu u proces zbrinjavanja isplatiti po 5.000 kuna neto po punoj godini staža. Koliku će buku stvarati Bandićevi, a ja bih dodala i HDZ-ovi kadrovi, vidjet ćemo. Mislim da se svakako može očekivati da te stranke budu glasno protiv navedenih poteza jer su upravo one gradska poduzeća koristile za kupovanje glasova, namirivanje stranačkog članstva i simpatizera.

Katarina Peović iz Radničke fronte kaže da su na listi za otkaz većinom čistačice, portiri, ličioci, arhivari, vozači..., odnosno radnici?

Ta izjava je naprosto netočna. Cilj mjera je administrativno osoblje svesti na postotak koji bi odgovarao stvarnim potrebama učinkovitog pružanja usluga stanovništvu Zagreba. Značajan broj radnika koji rade na terenu do sada je bio zaposlen putem agencija. To planiramo promijeniti nakon što se provede program zbrinjavanja viškova u administraciji, pa će ti radnici u operativi biti stalno zaposleni.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više