Novosti

Društvo

Tramvaj zvan čekanje

U trenutku dok cijene goriva rapidno rastu, pa je sve više onih koji žele na posao putovati javnim prijevozom, Zagrebački električni tramvaj (ZET) odlučio je reducirati broj polazaka većine tramvaja i većeg broja autobusnih linija

Large intrigator dragan

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

U trenutku dok cijene goriva rapidno rastu, pa je sve više onih koji žele na posao putovati javnim prijevozom, i dok pandemija koronavirusa nema namjeru odustati, Zagrebački električni tramvaj (ZET) odlučio je reducirati broj polazaka većine tramvaja i većeg broja autobusnih linija. Iz te gradske tvrtke poručili su da do izmjena dolazi zbog globalnih okolnosti koje utječu na opskrbne i logističke lance, pa tako i na organizacijski aspekt prometa. I dok učestalo slušamo o zelenim politikama i nužnosti korištenja javnog prijevoza, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je da ta odluka nema veze s prihodima i rashodima ZET-a, nego s globalnim lancima opskrbe za rezervne dijelove vozila, kao i da je zbog tehničke ispravnosti vozila ZET bio prisiljen prorijediti linije.

Iz Radničke fronte poručuju kako im je neprihvatljivo da se u gradovima u ovoj situaciji mijenjaju vozni redovi tako da se smanjuje broj vožnji. "U trenutku kada cijene goriva rastu, važno da se država uključi u stvaranje mogućnosti da tamo gdje postoji javni prijevoz on bude svima dostupan i jeftin, a po mogućnosti besplatan", piše u njihovom priopćenju.

Gradski zastupnik SDP-a Renato Petek za Novosti govori da je ovaj slučaj samo priznanje lošeg stanja u ZET-u jer je vozni red i dosad bio prorijeđen.

- Prema mojim informacijama, nedovoljan je broj ispravnih vozila za odlazak na prometnice, tako da jedan dio vozača svakodnevno ostaje na svojim polazišnim točkama. Problem je dugogodišnji, a nije riješen ni u proteklih devet mjeseci mandata nove gradske vlasti jer je novi direktor ZET-a izabran tek 31. siječnja ove godine - kaže Petek.

To povlači i pitanje održavanja vozila koje je problematično u mjeri u kojoj je ta usluga autsorsana.

- Neobična je pritom gradonačelnikova izjava, jer u drugim gradovima u regiji nisam vidio da imaju ikakvih problema s nabavkom rezervnih dijelova za vozila. S druge strane, i zbog pandemije i zbog situacije s cijenom goriva Grad je trebao učiniti maksimalni napor u zadržavanju cijena prijevoza i povećanja voznih linija. Da ne govorim da bi se u aktualnom mandatu trebalo izgraditi nekoliko novih dionica pruge, osuvremeniti postojeće i kupiti nove autobuse i tramvaje - kaže Petek.

Posljedice redukcije linija ogledaju se u činjenici da građani u širem centru grada čekaju tramvaj od 15 do 25 minuta, koji je onda prekrcan putnicima, što je u suprotnosti s principom pristupačnog i sigurnog javnog prijevoza.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više