Novosti

Politika

Bandić pozvao sve radnike Zagrebačkog holdinga da se vrate na posao

Gradonačelnik traži od Zagrebačkog holdinga da se najkasnije do srijede na posao vrate svi ‘operativci’ kao i radnici na administrativnim poslovima. Sindikati odgovaraju da operativci ionako rade, a da za administrativno osoblje nisu osigurani uvjeti o zaštiti

Gradonačelnik Milan Bandić u subotu je Upravi Zagrebačkog holdinga poslao Uputu u kojoj traži da se ‘svi zaposlenici ‘operative’ vrate na posao najkasnije do 15. travnja 2020. godine’. Osim ‘operative’, što je poprilično nejasan termin, zagrebački gradonačelnik je i radnike u ‘administrativnim poslovima’ također ‘pozvao na rad’, i to ‘organiziran tako da se pridržavaju provođenja mjera zdravstvene zaštite i držanja propisanih razmaka’.

Ova nejasna Uputa, iznenadila je sindikalne predstavnike ZG Holdinga i to iz vrlo jednostavnog razloga. Naime, ‘operativni radnici’, dakle, oni na terenu, rade cijelo vrijeme.

- Mi pružamo sve usluge koje su potrebne. Nismo ni stali u operativnom dijelu. Dapače, možda ćemo sad biti i pojačano angažirani na čišćenju posljedica potresa – rekao je za Novosti Zdravko Stoilković, glavni sindikalni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske podružnice Čistoća. Kad je riječ o radnicima Čistoće, Stoilković je objasnio kako je na terenu dnevno – primjerice, danas, u Uskrsni ponedjeljak, koji je u Hrvatskoj neradni dan - 195 ekipa s po tri člana plus čistači ulica.

Kaže kako je nejasan gradonačelnikov naputak da se uključe svi administrativni radnici jer, kako je rekao, neće postojati dovoljna sigurnost što se tiče ostvarivanja propisane fizičke udaljenosti.

- Kancelarije su premale da bi mogli svi raditi unutra. Naputak je nejasan, tim više što je organiziran rad kod kuće i sve za sada funkcionira – objasnio je Stoilković.

Rekao je i kako je sasvim neprimjereno da gradonačelnik, kao voditelj zagrebačkog Stožera, daje takve upute, jer ovakav način rada sasvim sigurno neće omogućiti potrebnu fizičku distancu. Dodaje da mu nije jasno čemu ovi naputci i kako je početkom krize ZG Holding s predstavnicima sindikata postigao sporazum kako bi se osigurao neometani nastavak poslovanja, ali i zaštitilo radnike koji spadaju u rizične skupine, dakle, starije od 60 godina, one koji imaju kronične bolesti, i djecu mlađu od deset godina. Radnici su i onako koristili stare godišnje odmore uz novih deset dana.

- Čistoća stalno ima manjak radnika, no uspjeli smo nastaviti održavati grad čistim – rekao je Stoilković.

Osim ‘nejasnog’ naputka, Bandić je danas na konferenciji za medije naznačio i kako će doći do smanjena plaća.

‘Želio bih vjerovati da nije zadnja plaća cjelovita ona za ožujak. Ali teško da će se to dogoditi, otvaramo pregovore, morat ćemo ići na kresanje primanja na svim razinama u Gradu. Koliko i kako, bit ćete informirani’, rekao je Bandić te objasnio kako će se oko postotka sniženja voditi kriterijem visine plaće. Upozorio je i kako se nitko nije rodio zaposlen u Gradu.

‘Nitko se nije vjenčao s gradom. Što se mene tiče, može se razvjenčati s Gradom. Ako želi, može posao naći na tržištu. To nije prijetnja nikome’, rekao je Bandić.

Na pitanje kako to komentira, Stoilković je rekao kako su sindikati dobili poziv od Uprave ZG Holdinga za sastanak sljedeći tjedan na kojem se nada da će saznati što se očekuje od radnika. Podsjetio je i da se sindikate stalno pritišće te da se nelegalno radnicima nije dodijelio bon za Uskrs. Gradonačelnik je, naime, inzistirao da ga se odreknu, no sindikati to nisu željeli prihvatiti.

- Očito je bilo novca za bon, ali je gradonačelnik svojom odlukom, koja nije legalna jer ne poštuje kolektivni ugovor, sredstva uplatio u Fond za štetu nastalu od potresa – objasnio je Stoilković.

Dok se čeka sljedeći tjedan na kojem će sindikati i uprava dogovarati detalje o smanjenju plaća, gradonačelnik je u svom dopisu ZG Holdingu kao poslodavcu naložio i da je dužan osigurati potrebnu zaštitnu opremu svim zaposlenicima na terenu.

- Radnici na terenu, prema informacijama koje imam, jer sam i sam na starom godišnjem odmoru, dobili su maske koje se peru. To nije adekvatna zaštita – rekao je Stoilković.

ZG Holdingu smo poslali upit jesu li po gradonačelnikovoj uputi pozvali radnike da se vrate na posao. Odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više