Novosti

Društvo

Inicijativa za radnički ZOR podržala radnike Čistoće

Sindikati okupljeni u Inicijativu za radnički ZOR ističu da se u slučaju štrajka radnika Čistoće, osim borbe za poboljšanje radničkih prava, radi i o borbi za javno dobro i dostupnost javne komunalne usluge, a da su tome preduvjeti dostojanstvena plaća i uvjeti rada

Large cistoca

Radnici Čistoće ušli su u treći dan štrajka (foto Matija Habljak/PIXSELL)

Inicijativa za radnički Zakon o radu - koju čine Tehnos strukovni sindikat radnika HEP-a, Nezavisni sindikat radnika Hrvatske, Samostalni sindikat zaposlenika studentskih centara, Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova i Regionalni industrijski sindikat, podržala je akciju radnika zagrebačke Čistoće koji su treći dan u štrajku i pozvala druge sindikate da im se pridruže.

"Promatramo vijesti i događanja u zagrebačkoj Čistoći, gdje izražavate svoje nezadovoljstvo niskim materijalnim pravima i teškim uvjetima rada te tražite da se oni promjene nabolje. Istovremeno vidimo i vašu odlučnost u pružanju otpora, ako treba i industrijskim akcijama", navode u saopćenju, naglasivši da njihovi opravdani i razumni zahtjevi moraju biti uvaženi.

"Razinu samoorganiziranosti, odlučnosti i hrabrosti koju pokazujete je impresivna, može služiti za primjer svim radnicima i sindikatima, jer kada se radnici slože, kada su organizirani, ništa ih ne može pokolebati u njihovom djelovanju. S druge strane, osuđujemo izjave predstavnika uprave poduzeća, zagrebačkog Holdinga i gradske vlasti koji akciju nazivaju nelegalnom i prijete vam sankcijama, jer vaša akcija je potpuno legitimna!", ističu iz Inicijative.

Podržali su radničku ustrajnost u akciji s obzirom da se, kako kažu, osim borbe za poboljšanje radničkih prava ovdje radi i o borbi za javno dobro, za dostupnost i održivost javne komunalne usluge, a prvi korak ka tome mora biti poštivanje radničkih prava, dostojanstvene plaće i uvjeti rada.

Nadamo se da će vaša odlučnost dati rezultat, kao i da će vam u tome solidarno pomoći stanovništvo Zagreba, jer položaj radnika Čistoće nije samo problem vas radnika već problem cijele zajednice, zaključuju.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u srijedu da će Uprava Zagrebačkog holdinga danas prijaviti sudu nezakoniti štrajk radnika Čistoće, a troškove plaća radnika koji nezakonito štrajkaju snosit će sindikati, što iznosi 100.000 eura dnevno.

Tomašević je na konferenciji za novinare pozvao radnike da se vrate na posao jer je pet njihovih zahtjeva prihvaćeno, a o šest zahtjeva je Uprava Holdinga spremna pregovarati u najkraćem roku. Ako se vrate na posao, sankcija za radnike neće biti, a njihove plaće za vrijeme nezakonitog štrajka trebaju snositi sindikati, poručio je.

Upozorio je da Zagrebački holding zbog dugova i dalje može završiti u stečaju, a u tom slučaju Holdingom će upravljati stečajni upravitelj, što može značiti i privatizaciju gradskih poduzeća, protiv čega se oduvijek borio.

Prozvao je sindikate jer tvrde da štrajk nije pod njihovom kontrolom i utjecajem, a u isto vrijeme žele pregovarati o povećanju materijalnih prava u Holdingu, uključujući i Čistoću. Podsjetio je da se trenutno pregovara o novom kolektivnom ugovoru i upitao koja je poanta takvih ugovora ako ne jamče socijalni mir. Mogu li na isti način sutra policajci ili medicinske sestre krenuti u štrajk i reći – mi nećemo raditi, upitao je ustvrdivši da se tako nešto u Hrvatskoj još nikad nije dogodilo.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više