Novosti

Rabljena sedmica

Stanovito ropstvo stanovitih Hrvata

Sa strahotama robovanja obitelji ministra Gordana Grlića Radmana u vrijeme socijalizma treba upoznavati mlade kako bi znali što ih čeka kad se Jugoslavija opet ujedini

Large rabljena

Hrvatsko ropstvo – Gordan Grlić Radman (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Stanoviti

Hrvati su u komunizmu živjeli u stanovitom ropstvu, otkrio je stanoviti Gordan Grlić Radman, ministar stanovitih poslova u stanovitoj vladi stanovitog Andreja Plenkovića. Grlić Radman je primijetio i da u toj strašnoj prošlosti Hrvati nisu imali svoju državu. "Nisu mogli izgovarati svoju riječ, jer je izgovaranje riječi 'Hrvat' značilo opasnost", svjedočio je šef hrvatske diplomacije o traumama u jugokomunizmu. Od svih značenja riječi "stanovit", najbliže onom što govori stanoviti Grlić Radman kaže da je to "nešto što postoji u mjeri koja nije određena". Hrvatsko ropstvo je, dakle, postojalo, ali koliko su Hrvati robovali, e to je već tema za povjesničare ili, možda, stručnjake upućene u tajne ljudske psihe. Ropstvo je "stanje osobe koja se drugoj u svemu slijepo pokorava". Portal Forum otkrio je da je Grlić Radmanov otac Ante biografiju obogatio neobično dugim popisom funkcija u socijalizmu. On, Hrvat, usred hrvatskog ropstva bio je, uz ostalo, delegat u Društveno-političkom vijeću Skupštine općine Sesvete, delegat u Vijeću zajedničke općine Zagreb, dugogodišnji funkcioner i istaknuti društveno-politički aktivist u poduzeću Sljeme... Uz to, biran je za delegata u Općinski komitet Sesveta. Gdje god je živio, nije propuštao priliku biti istaknuti komunist. Čemu prisjećanje na Grlića Radmana starijeg u rubrici koja podsjeća na prošlotjedne aktualnosti? Pa zato da i mlađi naši čitatelji steknu uvid u strahote hrvatskoga robovanja u Jugoslaviji kako bi je spremno dočekali kad se bude obnavljala. Inače, o ovoj je temi Grlić Radman govorio na obilježavanju Dana hrvatske diplomacije. Dodao je i da bi blaženi Alojzije Stepinac trebao biti uzor kako voljeti Hrvatsku i biti spreman za žrtvu.

 

Korupcija

Ropstvo je, srećom, iza nas. Danas smijemo slobodno govoriti. Na primjer, Dijana Zadravec, nedavno smijenjena predstojnica Zavoda za radiologiju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, slobodno je govorila na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije o svome viđenju zbivanja u matičnoj zdravstvenoj ustanovi. Zadravec je, čitamo u medijima, u radu sjednice sudjelovala preko videoveze i optuživala neke od kolega za korupciju. Naglasila je da je dobila opomenu pred otkaz dok je na bolovanju, da joj je rečeno kako će dobiti izvanredni otkaz progovori li, prisjetila se da je 2016. godine otkrila krađu novca preko "lažiranih prekovremenih" i to prijavila ravnatelju, a on – Mario Zovak – joj je, kako kaže, rekao da "to svi rade". Govorila je da je o tome izvijestila Ministarstvo zdravstva, tvrdila kako njezina borba protiv korupcije traje pet godina, a paralelno s njom i njezin progon. Pričala je i o korupciji koju je otkrila lani, o poslovanju KBC-a s dobavljačima bez natječaja, krivotvorenju isprava, a kazala je i kako ima SMS poruku koja potvrđuje "da je Jandroković", Gordan, naravno, "lobirao da Zovak postane ravnatelj". Jandroković ju je pozvao da "javno objavi sadržaj navedenog SMS-a, zatim kaže tko je i kome poslao navedeni SMS te tko joj je dao navedeni SMS". Govorila je i da je otkrila neko tajno skladište u bolnici. Iz bolnice su, pak, odbacili njezine tvrdnje. A one, tvrdnje doktorice Zadravec, u pristojnoj bi državi završile barem istragom. U pristojnoj državi, kažemo. Pod uvjetom da pristojna država postoji.

 

Sporazum

Daytonski je sporazum spomenut u završnom dokumentu NATO-a! Ovo beznačajno birokratsko postignuće ne bi bilo vrijedno spomena da se nije pojavilo kao tema u konfliktu Zorana Milanovića i HDZ-a. Kao, bilo je otpora prema tome, a onda je Milanović uložio energiju, trud i znanje, pa je Daytonski sporazum završio u završnom dokumentu NATO-a. Zbog toga je već danas bosanskohercegovačkim Hrvatima – a Milanović ih jako voli – život ljepši nego što su se mogli nadati, plaće im vrtoglavo rastu iz sekunde u sekundu, gradovi i sela preko noći su im počeli u dlaku nalikovati švicarskima, a njihovi sunarodnjaci koji su se u napadu pohlepe proteklih desetljeća raselili na Zapad sada jure prema najbližim kolodvorima kako bi se što brže vratili u BiH. O sunovratu svakog smisla u hrvatskoj politici govori podatak da se oko zasluga zbog spominjanja Daytona u tom nekom dokumentu, prepiru predsjednik države i Vlada.

 

Otkazi

A 35 osoba zaposlenih u zagrebačkom Holdingu tražit će drugi posao. Ili će u penziju, tko zna. U medije je stigla informacija da će oni, njih 35 zaposlenih na određeno vrijeme u Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu, dobiti otkaze. K tome, imenovana su dva člana nove Uprave Holdinga – Nikola Vuković i Ante Samodol, na mjesto predsjednice Nadzornoga odbora postavljena je Suzana Brenko, dok su članovima postali Ratko Bajakić i Damir Topić. Upravu je imenovala Skupština Holdinga u kojoj su gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet. Zbog toga – imenovanja Uprave bez natječaja - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv Tomaševića, a on, pak, veli da se u dogovoru sa zamjenicima odlučio "brzo djelovati", jer Holding ima gubitak. Zato se nije iscrpljivao s procedurom.

 

Poraz

Hrvatska je porazom od Engleske otvorila ovogodišnje i lanjsko – prošle je godine odgođeno zbog pandemije – Evropsko prvenstvo u nogometu. Osim rezultata, a on je, kao što vam je zasigurno poznato, 1:0, promatrači su zabilježili i neuvjerljivu igru Hrvata. Hrvatsku očekuje susret s Češkom koja je u premijernom nastupu pobijedila Škotsku 2:0. Barem ljubiteljima nogometa neće biti dosadno.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više