Novosti

Kronika

Струja нaкoн 30 гoдинa oпeт у Вeдрoм Пoљу

Oд 2019. у рeeлeктрификaциjу сe крeнулo жустриje, oсигурaнa су срeдствa и пoчeли рaдoви. У Вeдрoм пoљу, уз нaшу кућу, трeбaлo би бити joш дeвeт прикључaкa, a oчeкуje сe дa ћe сви дoбити струjу дo сeптeмбрa. Нeштo кaсниje струja стижe и у Дивoсeлo

Large hep ts vedro polje  1

Radovi na reelektrifikaciji Vedrog Polja

Proces reelektrifikacije u Lici napreduje, pa će ove jeseni u domaćinstvima koja su to zatražila nakon 30 godina konačno zasvijetliti sijalice i čuti se zvuk kućanskih aparata. Prvih dana septembra struja je stigla i u kuću Dragana Jerkovića u Vedrom Polju, naselju kod Gospića. Dolasku struje prethodili su opsežni radovi na pravcu Vedro Polje – Divoselo, prije svega zbog terena i raširenosti mreže. Postavljeno je više od 5,5 kilometara visokonaponskog kabla do trafo-stanice Vedro Polje odakle vode niskonaponski vodovi na stupovima.

Tokom iskopa kanala i postavljanja kablova koji će voditi do Divosela i još dalje do Počitelja javili su se brojni problemi, od činjenice da je teren uz trasu još miniran, pa do toga da kabel ide i preko dva mosta. Kako se pokazalo, graditelji iz Elektrolike su te probleme uspješno riješili.

- Obnova kuća u Vedrom Polju koje su stradale u ratu provedena je odavno, još prije nekih 12 godina, ali struje nije bilo - govori za Novosti Draganov brat Branko koji je uz svog imenjaka Branka Jurišića, koordinatora programa Sanacije i obnove u HEP-u, vodio priču o elektrifikaciji ovog naselja, kako kaže "iz baze".

- Od 2019. u reelektrifikaciju se krenulo žustrije, osigurana su sredstva i počeli su radovi, a od lani počelo se postavljati i stupove. U Vedrom polju uz našu kuću trebalo bi biti još devet priključaka, a očekuje se da će svi oni dobiti struju do septembra. Nešto kasnije struju će dobiti i u Divoselu koje će "pokrivati" dvije trafostanice – kaže Jerković.

Pitamo Branka kako se osjetio kad je nakon dugih godina čekanja zasvijetila sijalica.

– Bio je to poseban osjećaj, kao da mi je bilo milije nego kad je struja prvi put uvedena tokom 60-ih godina. Ipak je struja vrlo bitna i zato moj brat do sada nije mogao stalno živjeti u ovoj kući u kojoj smo se rodili. A kako je prije dvije godine riješeno i pitanje vode, a mobitelski i internet signal je zbog blizine grada kvalitetan, preostaje jedino obnova asfaltnog puta koji je dugo bio zanemaren, a kamioni su ga za vrijeme gradnje još malo razrovali. Ipak, bitno je da je struje stigla - ističe Jerković.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više