Novosti

Društvo

Crni april

Od 1. aprila hrvatska kućanstva plaćat će skuplje električnu energiju i plin. Zahvaljujući paketu Vladinih mjera poskupljenje struje svedeno je sa znatnih 23 posto na prosječno 9,6 posto, odnosno oko 27 kuna mjesečno, dok je poskupljenje plina ublaženo sa 77 na 16 posto

Large pxl 030816 13561120

(foto Borna Filić/PIXSELL )

Od prvog aprila hrvatska kućanstva plaćat će skuplje električnu energiju i plin. Zahvaljujući paketu Vladinih mjera poskupljenje struje svedeno je sa znatnih 23 posto na prosječno 9,6 posto, odnosno oko 27 kuna mjesečno, dok je poskupljenje plina ublaženo sa 77 na 16 posto. Bez obzira na paket Vladinih mjera, najnovija poskupljenja električne energije i plina težak su udarac za životni standard većine građana. Poznajući tržišne lančane reakcije, za očekivati je da poskupljenje energenata neće ostati usamljeno.

Krešimir Sever iz Nezavisnog hrvatskog sindikata ističe da Vladin paket mjera nije dovoljan jer su građani i prije posljednjeg poskupljenja teško pokrivali redovne mjesečne troškove.

- Posljednja poskupljenja izazvat će reakciju u vidu novog vala dizanja cijena u nebo. Naša statistika o preživljavanju je crna, ali realnost je još crnja. Najveći udar očekuje većinu naših građana koji imaju ispodprosječna primanja. U Hrvatskoj je 780.000 medijalnih plaća u iznosu od 6.175 kuna. Enormno raste broj nenamjenskih gotovinskih kredita, pomoću kojih građani podmiruju izvanredne troškove. Preko 800.000 građana koristi prešutne minuse na tekućim računima. Medijalna plaća nije stvarni pokazatelj o raspoloživom dohotku naših građana - napominje Sever.

Dodaje da godinama upozorava vladajuće elite kako plaće ne prate poskupljenja koja se svako malo dešavaju.

- Neumoljiva statistika kaže da 17,7 posto mjesečnog budžeta otpada na troškove stanovanja, uključujući i energiju. Međutim, 77 posto mladih u radno sposobnoj dobi nikada nije otišlo iz roditeljskih domova zbog nesigurnih poslova i niskih primanja. Još veći su izdaci za hranu, oko 27,2 posto mjesečnog troška hrvatskog kućanstva. Kod umirovljenika na mjesečni trošak hrane odlazi i 50 posto mjesečnih primanja. Nije dobro i neće biti dobro jer situacija je još gora u ruralnim sredinama, u višečlanim obiteljima, staračkim kućanstvima, obiteljima s bolesnim članom. Ovo poskupljenje prelazi crvenu granicu koju će većina hrvatskih obitelji teško izdržati - zaključuje Krešimir Sever.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više