Novosti

Stogodnjak

Pitanje časti za gospodina tata

3. 11. – 10. 11. 1923: "Najuljudnije onog gospodina kradljivca koji je neki dan odnio iz moga stana na Wilsonovom trgu u Zagrebu, prizemno, dva odijela, da mi barem jedno vrati. On sigurno nije znao da je okrao ubogog pučkog učitelja s dvoje djece "

Large stogodnjak

(foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Broj advokata u državi neprestano raste, a broj sudaca opada. Stranke se tuže da se parnice otežu unedogled, da se za neke katkada samo dva ili tri puta godišnje zakazuju ročišta. Ne krive sudove, jer i oni vide da nemamo dovoljan broj sudaca koji bi mogli uspješno i na vrijeme rješavati na hiljade i desetke hiljada akata. "Koji je glavni razlog da sudački stalež brojem opada?" pitaju se novine i odmah odgovaraju: "Ukratko, država ih je zaboravila. Bijedno su plaćeni, a i priliv mladih je sve slabiji. U Vojvodini, recimo, sudac iz Subotice mora putovati u Sentu da bi se održalo ročište, u južnoj Srbiji je nekoliko sudova u kojima rade samo dva suca – predsjednik i njegov pomoćnik.

Nezadovoljstvo sudaca je golemo. Danas imade sudaca s 10 ili 12 godina rada, a s mjesečnom plaćom od samo 2500 dinara. Računa se da država od dnevnih sudskih taksi dnevno ubere i po 100.000 dinara… Dakle novca ima, ali nema volje da se taj novac uloži u sudstvo…" Stanje u sudstvu najbolje je opisao jedan beogradski sudac u listu "Vreme": "Mi ćemo vrlo lako postati advokati!" A novine na to odgovaraju: "Što će nam advokati, ako nema sudaca?" O sucu ovisi imetak, sloboda i život građana. A čovjek koji čuva tako velika dobra nikad ne smije doći u iskušenje, da najprije misli na sebe, a tek onda na stranku u postupku. Jer, slobodno i nezavisno sudstvo najjača je osnovica građanskih sloboda u ustavnoj i demokratskoj državi…"

 

Ministarstvo pravde primilo je izvještaj da je okončan proces primopredaje arhivske građe iz doba austro-ugarske monarhije. Bit će vraćena arhiva koja se odnosi na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Dalmaciju, Slavoniju, Vojvodinu i Sloveniju. Preostaje još da se u zemlju vrate neke vrijedne knjige koje se nalaze u Beču. S tim u vezi oformljena je posebna komisija koja će pregledati državnu biblioteku bivše monarhije.

 

U sudaru putničkih vlakova između Zemuna i Batajnice poginule su dvije, a teško ozlijeđeno 19 osoba. Nesreća se dogodila na otvorenoj pruzi u blizini stanice Zemunski Obori. Nesreću je skrivio strojovođa jednog od vlakova jer je, zbog nezapamćene magle, previdio željeznički signal na ulazu u stanicu Zemunski Obori.

 

U zagrebačkim Novostima objavljeno je ovo neobično pismo, upućeno redakciji: "Molim najuljudnije onog gospodina kradljivca koji je neki dan odnio iz moga stana na Wilsonovom trgu u Zagrebu, prizemno, dva odijela, da mi barem jedno vrati. On sigurno nije znao da je okrao ubogog pučkog učitelja s dvoje djece, koji si s današnjom plaćom, ne može nikako kupiti novo odijelo. Neka bude uvjeren da ga neću progoniti, već ću mu za povratak odijela biti vječno zahvalan."

Redakcija je pismu dodala i dvije rečenice svoga komentara: "Odista bi trebao poštovani gospodin tat da vrati odijelo. To bi za njega bilo – pitanje časti."

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više