Novosti

Stogodnjak

Otvoreno Narodno kazalište u Splitu

29. 10. – 5. 11. 1921: Književnik Branislav Nušić, u svojstvu načelnika odjeljenja za umjetnost pri Ministarstvu prosvjete, svečano je otvorio Narodno kazalište u Splitu. Premijerno je izvedena Korolyeva "Jugana vila"

Large stogodnjak

Narodno kazalište u Splitu (foto Miranda Cikotic/PIXSELL)

Nada Karla IV. da će se pučem vratiti na austro-ugarsko prijestolje trajala je samo nekoliko dana – puč je propao, a vođa pučista je zarobljen i interniran. Sada su na vidjelo izašle i neke dotad nepoznate pojedinosti Karlove neuspjele akcije. Novine navode: "Karlove pristaše držale su da se njihova vojska neće sukobiti s mađarskim snagama pred Peštom, nego da će biti trijumfalno dočekana. Isto tako su držale da su na Karlov dolazak u Mađarsku pristale i Velika i Mala antanta. Kad su od vladinih pregovarača doznali da to ne stoji i da jugoslavenske čete već marširaju prema Budimpešti, među njima je nastala opća panika – bacili su oružje i priključili se vladinim trupama. Tako se u jednom trenutku uz njega našlo samo 10 vojnika. Mađarske snage su ih lako svladale, a Karla uhapsile..."

 

Na sjednici zakonodavnog odbora u Beogradu udružena opozicija uputila je upit ministru unutarnjih djela zašto još nisu održani općinski izbori u Bosni, Hercegovini i Dalmaciji. Odgovoreno im je da je "uzrok tome što je pola Dalmacije bilo pod okupacijom, dok u Bosni nema jasno utvrđenih granica između općina, pa je izlišno da se sada imaju donositi posebni pokrajinski općinski zakoni za ovo kratko vrijeme, jer je već u izradi nacrt o oblasnoj i sreskoj samoupravi, te opći nacrt zakona o općinskoj upravi…" Međutim, više članova zakonodavnog odbora tržilo j da se "makar i provizorno omoguće izbori u ovim krajevima…"

 

Nezapamćena suša pogodila Gorski kotar i Primorje. Presahnuli su gotovo svi izvori pitke vode, pa ljudi satima pješače do mjesta gdje bi se ona još mogla naći. Iz okolice Kočevja, u Sloveniji, stanovništvo u grupama ide po vodu u Čabar, iz Mrkoplja idu u Fužine, iz Delnica u Brod na Kupi, a sa Sušaka vlakom do Martinščice. Mjesni kirijaši dopremu vode skupo naplaćuju, uzimajući za jedan kabao – jedan dinar!

 

Književnik Branislav Nušić, u svojstvu načelnika odjeljenja za umjetnost pri Ministarstvu prosvjete, svečano je otvorio Narodno kazalište u Splitu. Premijerno je izvedena Korolyeva "Jugana vila".

 

Po cijeloj Slavoniji operiraju naoružane i maskirane razbojničke družine, terorizirajući mjesno stanovništvo i pljačkajući bogatije kuće. Uvriježili su da svoje žrtve, bez obzira koliko ih je, vežu za kućni namještaj, a onda ih oružjem prisiljavaju da im otkriju gdje drže novac i zlatne predmete. Poslije svake pljačke - da bi policiju naveli na krivi put - zidove kuća bi išarali plavom kredom, ispisujući samo dva slova – J.Č. što je trebalo značiti da je ukućane opljačkala družina odmetnika Jove Čaruge. Neke četovođe su već pohvatane, a neke su se odmetnule u šumu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više