Novosti

Društvo

Što se čeka u Orehovici?

Orehovica je prva jedinica lokalne samouprave u kojoj je romska manjina prešla udio u stanovništvu od 33 posto i tako ostvarila pravo na službenu upotrebu svog jezika. No orehovički Romi još će neko vrijeme čekati na realizaciju tog prava

Large intrigator  tamara

(foto Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

Orehovica je prva jedinica lokalne samouprave u kojoj je romska manjina prešla udio u stanovništvu od 33 posto i tako ostvarila pravo na službenu upotrebu svog jezika. No ako je suditi prema najnovijim javnim istupima lokalnih funkcionera, orehovički Romi još će neko vrijeme čekati na realizaciju tog prava.

Problem je, tumače načelnica Dijana Novak i županijska pročelnica Maja Odrčić Mikulić, što bajaški jezik kojim se u najvećoj mjeri služi lokalna manjinska zajednica, za razliku od službenog romani chiba, nije standardiziran. "Čekamo uputu ministarstava i po njoj ćemo postupiti, ali u konačnici zagovaramo želju i interes Roma jer ima i slučajeva gdje je manjina odbila pravo na dvojezičnost jer hrvatski smatraju svojim jezikom", poručila je Odrčić Mikulić. No za saborskog zastupnika Veljka Kajtazija nema dvojbe. On ne vidi razlog zašto u Međimurju, i to po uzoru na Izrael, ne bi postavili trojezične ploče.

- Jedna mala općina poput Orehovice trebala bi se ugledati na takav primjer i biti ponosna što na svom području njeguje višejezičnost - kaže Kajtazi.

Podsjeća da se romska zajednica na području Međimurske županije susreće s nizom problema: apsolutnom zapostavljenošću u svim segmentima javnog života, nedostatkom potrebne infrastrukture i predrasudama koje su na vidjelo izašle na rasističkom prosvjedu održanom 2019. Dodaje da je načelnicu Novak u nekoliko navrata pozvao na razgovore.

- Vjerojatno mi se nije stigla povratno javiti jer ima jako puno posla, imajući u vidu da je Vlada nedavno donijela Nacionalni plan za uključivanje Roma. To znači da sve jedinice lokalne samouprave u kojima žive Romi sada trebaju pripremiti prateće akcijske planove. U suprotnom će teško riješiti postojeće, velike probleme - govori Kajtazi.

A izjavu međimurskog župana Matije Posavca, koji je nedavno rekao da je pitanje višejezičnih ploča "tjeranje nečega" što "ide u korist određenim političkim strukturama", Kajtazi ovako komentira:

- Županu želim dobro zdravlje i nadam se da će se izvući iz situacije u kojoj se trenutno nalazi. S obzirom na njegove osobne probleme, odnosno podignutu optužnicu, ionako mu ne preostaje puno vremena za brigu o Romima, a još manje o pločama.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više