Novosti

Kultura

‘Srbenka’ dominirala Danima hrvatskog filma

Film ‘Srbenka’ Nebojše Slijepčevića osvojio je Grand Prix na 28. Danima hrvatskog filma, nagradu za montažu te nagradu Oktavijan

Film ‘Srbenka’ Nebojše Slijepčevića osvojio je Grand Prix na 28. Danima hrvatskog filma, nagradu za montažu te nagradu Oktavijan. Priznanja su podijeljena na ceremoniji zatvaranja ove manifestacije tokom koje je u pet dana trajanja, od 14. do 18. juna, prikazano preko stotinu filmova.

Obrazlažući odluku žiri, u sastavu Jasna Zastavniković, Filip Tot i Mia Melcher, istaknuo je dominaciju ovog filma ‘svojim konciznim i suverenim filmskim pismom kojim nepogrešivo uvodi gledaoca u jednu od najbolnijih tema novije hrvatske povijesti’.

Zahvalivši na nagradi, Slijepčević je podsjetio da je film premijeru imao prije otprilike godinu dana i da je taj proputovao praktički cijeli svijet.

– Svi koji su bili u ekipi dobro znaju da smo ga zapravo radili za hrvatsku publiku. Sve što nam se desilo, da smo dobili neke međunarodne nagrade, bilo je super, ali sporedno. Zato ova nagrada puno znači. Iako je došla možda na kraju festivalskog puta, meni je Grand Prix Dana hrvatskog filma šećer na kraju. Za to smo radili film, ne za priznanje, nego da se film gleda u Hrvatskoj, rekao je Slijepčević.

Osim što je proglašen najboljim filmom festivala, ‘Srbenka’ je dobila i nagradu za montažu jer je Tomislav Stojanović po odluci žirija ‘ritmičnom strukturom precizno izgradio emotivnu putanju filma. Upravo ta spretna struktura dovodi do katarzičnog iskustva gledanja filma’.

Nagradu za režiju dobio je Ivan Turković-Krnjak, autor filma ‘Lovebox’, najbolji scenarij napisala je Jelena Paljan za film ‘Trešnje’ Dubravke Turić, a priznanje za najbolju kameru uručeno je Damianu Nenadiću za filmu ‘Na void’ Gorana Devića.

Članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara izglasali su nagrade Oktavijan za najbolje filmove svakog roda u takmičarskom programu – ‘Trešnje’ Dubravke Turić u kategoriji igranog filma, ‘Neobična kupka gospodina Otmara’ Nike Radasa za animirani film, ‘Srbenka’ Nebojše Slijepčevića za dokumentarni film, ‘Gradovi u kojima nisam bio’ Damira Čučića za eksperimentalni film i ‘Kartoline’ Igora Bezinovića, Hrvoslave Brkušić, Katerine Dude, Ivane Pipal, Ante Zlatka Stolice i Darovana Tušeka za namjenski film.

Vijeće za etiku i ljudska prava dodijelilo je nagradu filmu ‘Susjedi‘ Tomislava Žaje jer na najbolji način promovira ljudske vrijednosti, dok je posebno priznanje dobio film ‘Dani ludila’ Damiana Nenadića.

Nagradu Zlatna uljanica tjednika Glas Koncila za promicanje etičkih vrijednosti na filmu dobio je Niko Radas za režiju, scenarij, animaciju, kameru i montažu filma ‘Neobična kupka gospodina Otmara’, nastalog u suradnji s pacijentima Klinike za psihijatriju Vrapče.

Nagrada publike otišla je filmu ‘Izlazite li vanka?’ redateljice Ines Jokoš.

Za film ‘Srbenka’ Nebojša Slijepčević dobio je i godišnju nagradu Vladimir Nazor koju su mu uručili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora nagrade akademik Zvonko Kusić.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više