Novosti

Društvo

Šestero migranata ubijeno u zatvoru u Libiji

Najmanje šestero migranata ubijeno je nakon što su stražari pucali po prenapučenom zatvoru u kojem su libijske oružane snage zatočile migrante tijekom nedavne velike racije

Large rsz sandor csudai behance creative commonsv1  1

(foto Sandor Csudai, Behance Creative Commons)

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) priopćila je da su stražari u detencijskom centru u glavnom gradu Libije Tripoliju ubili najmanje šest migranata.

Federico Soda, šef libijske misije IOM -a, rekao je da ne može točno reći što je dovelo do pucnjave, ali da je zasigurno "povezano s prenapučenošću i užasnom, vrlo napetom situacijom u zatvoru". Nekoliko drugih migranata je ranjeno, a dosta ih je uspjelo i pobjeći iz detencijskog centra.

Ovakvo nasilje nad migrantima uslijedilo je nakon nedavnih masovnih uhićenja diljem zemlje. U velikoj raciji libijske oružane snage privele su više od pet tisuća migranata i izbjeglica, uključujući stotine djece i desetke trudnica, o čemu su Novosti već pisale.

Libijske vlasti opisale su ovu akciju kao "sigurnosnu kampanju protiv migracije bez dokumenata i trgovine drogom". Međutim, ministarstvo unutarnjih poslova, koje je predvodilo racije, nije nigdje izvijestilo da su među uhićenima trgovci ljudima ili krijumčari.

Libija je inače jedan od glavnih tranzitnih puteva za izbjeglice i migrante koji bježe od ratova i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku. Migranti su tijekom godina pretrpjeli brojna i sustavna zlostavljanja u libijskim zatočeničkim centrima, a organizacije za zaštitu ljudskih prava u kontinuitetu upozoravaju na slučajeve mučenja i seksualnog uznemiravanja koji se rutinski događaju.

"Vidimo da sigurnosne snage poduzimaju ekstremne mjere kako bi proizvoljno zatočile ranjive ljude u nehumanim uvjetima u izrazito prenapučenim objektima", poručila je Ellen van der Velden, operativna voditeljica Doktora bez granica (MSF) za Libiju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više