Novosti

Kronika

Rutinska provjera

Korisnici hrvatskih penzija koji žive u Srbiji do 31. jula HZMO-u moraju dostaviti popunjene, potpisane i ovjerene potvrde da su živi

Pe9y3rd4seenhxr1kunoiev4aaf

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) zatražio je od korisnika hrvatskih penzija koji žive u Srbiji da dostave popunjene, potpisane i ovjerene potvrde da su živi. ‘Obavještavamo korisnike hrvatske mirovine s prebivalištem u Republici Srbiji, koji su obvezni dostavljati potvrde o životu jer nisu obuhvaćeni elektroničkom razmjenom podataka potrebnih za redovitu isplatu mirovina, da je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje tiskao potvrde o životu nakon što je dobio obavijest od nositelja mirovinskog osiguranja u Srbiji (Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje – RF PIO) da su prestale izvanredne okolnosti prouzročene bolešću Covid-19’, ističu u HZMO-u.

Tiskanice potvrda o životu, koje su otpremljene poštom početkom juna, korisnici trebaju popunjene, potpisane i ovjerene dostaviti Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do 31. jula ove godine. HZMO podsjeća da se takvi papiri obično šalju u aprilu, ali da to nije učinjeno zbog izvanrednih okolnosti oko epidemije, nego se čekalo da se situacija smiri, ali su penzije redovno isplaćivane.

Kako smo saznali u HZMO-u, automatska razmjena odnosi se na one predmete gdje

fondovi razmjenjuju podatke, tako da se ne traži se od pojedinaca da šalju potvrdu o životu. HZMO tu praksu ima sa Srbijom, BiH i Njemačkom zbog najvećeg broja međusobnih potraživanja. Inače, prema podacima HZMO-a, u Srbiji ima ukupno 57.214 korisnika hrvatskih penzija – 41.977 starosnih, 2411 invalidskih i 12.826 porodičnih.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više