Novosti

Kratko & jasno

Robert Latipov Represija će jačati

Likvidacija Memoriala je isključivo politička odluka koja je donesena na vrhu jer tako funkcionira cijelo pravosuđe, a progon dokazuje da ruska vlada uništava svaku neovisnu instituciju koja je spremna govoriti neugodnu istinu i da se neće zaustaviti na nama već će nastaviti uništavati i druge, kaže koordinator Memorial Internationala u Permu, Rusija

Large mini int latipov

(foto Dmitri Okuntcev/Wikimedia Commons)

Robert Latipov, koordinator organizacije Memorijal International u Permu govori o nedavnoj odluci Vrhovnog suda u Moskvi kojom je ta najstarija organizacija za ljudska prava u zemlji likvidirana po zakonu o "stranim agentima".

Tužiteljstvo je na suđenju tvrdilo da je Memorijal prekršio takozvani zakon o stranim agentima, prema kojemu se sve organizacije koje primaju donacije iz inozemstva moraju tako deklarirati, ali i da SSSR 'prikazuje kao terorističku državu'. Za što je Memorijal zapravo osuđen?

Suština je u tome da je Memorijal nevladina organizacija koja je slobodna u svom radu u okolnostima kada je u zemlji faktički uspostavljen autoritarni policijski režim. Država posjeduje više instrumenata kojima vrši pritisak na takve organizacije i čini da one u očima ruske javnosti izgledaju loše. Tako se i dogodilo da Memorijal dospije na spisak "stranih agenata", što u našoj zemlji uvijek ima negativnu konotaciju neprijatelja društva i naroda. Ta se etiketa koristi i kako bi se rad organizacijama učinio što težim, primjerice putem kontinuiranih provjera, inspekcija i prijavljivanja statusa stranog agenta. Postoji jako puno uvjeta koje morate zadovoljiti, a za njihovo neispunjavanje dobivaju se goleme globe. Mi smo sve globe uspijevali plaćati zahvaljujući kampanjama crowdfundinga, što znači da je, s pravne točke gledišta, Memorijal nevin, dok je sama država prekršila vlastiti zakon kažnjavanjem organizacije dva puta za isti administrativni prekršaj.

Što gašenje organizacije predstavlja u širem kontekstu?

Likvidacija je isključivo politička odluka koja je donesena na vrhu jer tako funkcionira cijelo pravosuđe. Progon Memorijala dokazuje da naša vlada uništava svaku neovisnu instituciju koja je spremna govoriti neugodnu istinu. Ona se neće zaustaviti na nama već će nastaviti uništavati i druge. Režim će postajati sve represivniji, a pitanje je samo koliko će dugo to trajati jer on time ne uništava samo neovisne glasove već i narušava ravnotežu u društvu, a kada nastupi društvena kriza taj režim nitko neće štititi.

Jedna od glavnih aktivnosti Memorijala, još od konca 1980-ih, je istraživanje i dokumentiranje žrtava staljinističkog terora i gulaga. Kako biste opisali odnos vlasti prema periodu i naslijeđu SSSR-a?

S jedne strane vlast se deklarativno distancira od komunističke prošlosti i ne želi da je se ni na koji način uspoređuje s prošlim režimom. S druge strane, ideologija kremaljske vlasti okrenuta je k prošlosti, jer za razliku od tadašnjeg režima koji je imao neku svijetlu sliku budućnosti kojoj je društvo stremilo, ovaj sadašnji društvu ne može ponuditi ništa takvo i zato se okreće prošlosti. Za njega je temeljni događaj 20. stoljeća pobjeda u drugoj svjetskom ratu, a na toj simbolici i retorici intenzivno se grade militarizam i imperijalističke tendencije. Putinu imponira figura Staljina jer voli da ga se predstavlja kao vođu naroda i političku figuru međunarodnih razmjera koja rješava sudbinu svijeta, pa ga shodno tome i više interesiraju geopolitička pitanja nego ono što se događa u zemlji. Kremaljsko rukovodstvo, dakle, deklarativno se ograđuje od toga da je nasljednik represivnog aparata sovjetskog perioda, no s druge strane realne okolnosti sve više podsjećaju na taj period. Danas nema masovnog terora, ali zato cvjeta individualni teror. Kirurški precizno provodi se uništavanje svih nezavisnih institucija, a broj političkih zatvorenika veći je danas nego u vrijeme Brežnjeva, što sve zajedno neminovno izaziva analogije s nedavnom prošlošću.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više