Novosti

Politika

Revizionizam tema ovogodišnjeg natječaja za muzej Dotrščine

Natječaj za memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru Spomen-parka Dotrščina u Zagrebu otvoren je do 24. ožujka

392eyog0djy19txygchk0wrcp7g

Od devedesetih godina Dotrščinu više ne posjećuju organizirane školske grupe

Virtualni muzej Dotrščina i Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba raspisali su javni natječaj za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju na prostoru Spomen-parka Dotrščina u Zagrebu.

Natječaj je otvoren do 24. ožujka 2019. godine, a produkcijski proračun iznosi 5.000 kuna brutto, koliko iznosi i honorar za umjetnički rad.

Organizatori ističu da ovogodišnji natječaj posebno potiče radove koji će se uz temu žrtava fašizma baviti i temom revizionizma. Žiri čine Gildo Bavčević, Irena Bekić i Saša Šimpraga.

Cilj je posredstvom suvremene umjetnosti i razvoja suvremenih načina bilježenja sjećanja u javnom prostoru, profilirati Spomen-park Dotrščinu kao živo mjesto sjećanja na žrtve fašizma. Ovogodišnji natječaj posebno potiče radove koji će se uz temu žrtava fašizma baviti i temom revizionizma. S promjenom političkog sustava, od 1990-ih godina Dotrščinu više ne posjećuju organizirane školske grupe.

Korak dalje, manipulacija žrtvama dosegla je svoj maksimum kada je tzv. Vukojevićeva komisija Sabora sve fašističke žrtve na Dotrščini pripisala partizanima. Danas je Hrvatska zemlja u kojoj se ekshumirani ustaški vojnici pokapaju uz najviše državne počasti, kao što je to bio slučaj u rujnu 2018. Traže se radovi koji će reagirati na takve nazadne prakse u kontekstu dotrščinske tragedije.

Spomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba i jedno od najvećih stratišta Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine, na lokaciji današnjeg Spomen-parka ustaški režim ubio je na tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih.

Od 2012. godine na prostoru parka izvode se privremene memorijalne umjetničke intervencije u sklopu aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina koji je pokrenut s ciljem vraćanja Spomen-parka Dotrščina u kolektivnu memoriju. Osim umjetničkih intervencije na prostoru parka, Muzej djeluje i kroz privremene postave u javnom prostoru grada i druge aktivnosti poput komunalnih inicijativa usmjerenih na obnovu i poboljšanja parka te organizaciju godišnje memorijalne utrke u suradnji s Jesenjom ligom Dotka.

Spomen-područje Dotrščina sustavno se uređuje od 1960-ih. Na uređenju su sudjelovali neki od najuglednijih hrvatskih krajobraznih arhitekata i umjetnika. U parku postoji niz spomenika, radovi Vojina Bakića, Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija. Neki od natpisa u parku uključuju stihove Jure Kaštelana i Ivana Goran Kovačića.

U okviru aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina, na Dotrščini su do sada realizirane memorijalne umjetničke intervencije autora Saše Šimprage, Davora Sanvincentija, Slavena Tolja, Danijela Kovača, Zorana Pavelića i Gilda Bavčevića.

Uvjeti natječaja:

- na natječaju mogu sudjelovati svi zainteresirani;

- ista osoba na natječaj može poslati jedan prijedlog;

- traže se isključivo originalni radovi tj. isključeni su već ranije izvođeni radovi ili njihove varijacije, a sudjelovanjem na natječu sudionici/ce potvrđuju da su prijedlozi nastali za potrebe ovoga natječaja;

- u obzir dolaze intervencije ili instalacije u prostoru, performansi i sve druge umjetničke i slične forme koje su izvedive u okviru ponuđenog proračuna i mogućnosti;

- rad treba biti tehnički izvediv i u okviru proračuna od maksimalno 5.000 kuna brutto (!);

- rad treba poštovati činjenicu da se radi o mjestu masovnog stradanja;

- rad treba uvažiti specifične uvjete parka i biti bez štetnih posljedica po park koji ima spomenički status;

- rad treba biti privremenog karaktera;

- produkcija rada odgovornost je autora/ice i u tome smislu organizator nudi tek djelomičnu kustosku podršku;

- sudjelovanjem na natječaju autor/ica pristaje da se odabrano rješenje izvede u okviru projekta i medijski prezentira.

Rad treba biti realiziran i prezentiran javnosti na lokaciji parka, u subotu, 21. rujna 2019., tradicionalno povodom Svjetskog dana mira.

Prijedlog treba sadržavati obrazloženje, ne duže od jedne kartice teksta, eventualne vizualizacije (do tri kom.), okvirni prijedlog proračuna i okvirni popis potrebnih rekvizita, te ime i prezime i kontakt (mail i telefon) osobe koja prijedlog prijavljuje. Životopis i dodatne priloge nije potrebno prilagati.

Natječaj je otvoren do 24. ožujka 2019. (nedjelja u ponoć).

Organizator nije u mogućnosti snositi troškove puta i boravka u Zagrebu za autore/ice van Zagreba, ali je otvorena mogućnost da se taj segment pokrije iz produkcijskog proračuna.

Prijedlozi koji izlaze iz okvira navedenog proračuna i pristignu nakon isteka roka neće se razmatrati.

Umjetnike se potiče da prije definiranja prijedloga posjete Dotrščinu i pročitaju neke od materijala na stranicama Muzeja, odnosno informiraju se o ranije izvođenim radovima.

Tijekom trajanja natječaja, u subotu, 2. ožujka 2019. u 12 sati na glavnom ulazu u park održat će se tura po parku za zainteresirane sudionike natječaja. Za turu se potrebno unaprijed najaviti na mail u tjednu koji prethodi turi.

Više informacija o Dotrščini može se pronaći u tematu Dotrščina ovdje.

Prijedlozi se šalju (po mogućnosti u pdf formatu) na: vmdotrscina@gmail.com s naznakom ‘Dotrščina 2019.’.

Odluku o radu koji će se izvesti donijet će žiri u sastavu: Gildo Bavčević, umjetnik, asistent na Umjetničkoj akademiji u Splitu i pobjednik javnog natječaja za privremenu umjetničku intervenciju Virtualnog muzeja Dotrščina 2018. godine; Irena Bekić, kustosica i voditeljice Galerije Prozori i Saša Šimpraga, osnivač i voditelj Virtualnog muzeja Dotrščina.

Po izvedbi rada. autoru/ici odabranog prijedloga bit će isplaćen honorar za umjetnički rad u iznosu od 5 000 kuna brutto.

Odabrani rad za izvedbu bit će proglašen tijekom mjeseca travnja 2019., o čemu će svi sudionici/e natječaja biti individualno obaviješteni.

Ovogodišnja memorijalna intervencija u spomen-parku Dotrščina izvodi se u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine grada Zagreba.

Najveći dio rada Muzeja provodi se volonterski.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage.

Detaljnije aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina pratite na Facebooku.

Svi ostali upiti: vmdotrscina@gmail.com

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više