Novosti

Stogodnjak

Punat da se preimenuje u Aleksandrovo

27. 8. – 3. 9. 1921: "Zastupstvo općine Punat u ime cijelog pučanstva na sjednici, iz lojalnosti prema svome kralju Aleksandru i iz patriotskih osjećaja, jednoglasno zaključuje da se mjesto Punat prozove imenom Njegova Veličanstva kralja Aleksandra i to Aleksandrovo"

Large aleksandrovo

Još jedan prilog ideji jugoslavenstva. Zagovara ga ponovno zagrebački književnik i novinar Krešimir Kovačić, sin književnika Ante Kovačića, ističući u svojem podužem članku: "Jugoslavenstvo se ne može podizati samo riječima i manifestacijama, već velikim kulturnim radom. Jugoslavenstvo mora mnogo toga da stvara, a ne da razara, a mržnja samo ruši. …Prema mržnji i rušenju s druge strane mora da jugoslavenstvo postavi svoje realne vrijednosti. Jugoslavenstvo mora da dobije te realne vrijednosti, jer samo tako može pobijediti i svaki pravi Jugoslaven je obavezan, ne da viče i psuje, već da radi i da svoje djelo usavršava na bilo kojem polju. Jugoslaven književnik, umjetnik, industrijalac i trgovac, manualni i kulturni radnik moći će tako svojim stvaranjem dati doprinos jugoslavenstvu… Jugoslavenstvo mora biti tolerantno…Tolerantno i puno ljubavi prema narodnim masama, ali do sakralnosti borbeno i nepopustljivo prema zloj i nedostojnoj inteligenciji" piše uz ostalo Kovačić.

 

Pokrajinski namjesnik primio je iz općine Punat na Krku ovaj brzojav: "Zastupstvo općine Punat u ime cijelog pučanstva na sjednici, iz lojalnosti prema svome kralju Aleksandru i iz patriotskih osjećaja, jednoglasno zaključuje da se mjesto Punat prozove imenom Njegova Veličanstva kralja Aleksandra i to Aleksandrovo. Zastupstvo moli naslov za odobrenje ovog zaključka da bi se o tome obavijestio ministarski savjet i zamolilo odobrenje, te da se ishodi privola Nj. Veličanstva…" O promijeni naziva mjesta Punat u Aleksandrovo zastupnici općine upoznali su i umirovljenog bana Tomljenovića.

 

S velikog narodnog zbora u Slatini, u kojoj inače živi samo četvrtina žitelja-Srba, u Zagreb je upućena ova poruka: "Najoštrije osuđujemo terorističke atentate komunista koji idu za tim da se obori, naša krvlju najboljih sinova, oslobođena i ujedinjena otadžbina, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, pa odobravamo čine koje je državna vlast poduzela za zaštitu države. Imajući u vidu da je sloga Srba, Hrvata i Slovenaca najjači zalog naše ljepše budućnosti, dajemo oduška svojoj vrućoj želji da se cio narod – Srbi, Hrvati i Slovenci – slože u radu za korist i sreću naše velike otadžbine…"

 

U nepriznatom crnogorskom konzulatu u Rimu, te kod Jovana Plamenca i mnogih bivših crnogorskih ministara u egzilu, obavljen je policijski pretres zbog sumnje u kaznena djela. Tim povodom talijanske vlasti navode da "ovaj pretres nema nikakvu političku pozadinu, zbog toga što Plamenac i bivši ministri ne uživaju nikakve diplomatske privilegije, jer je Crna Gora ujedinjena s Kraljevinom SHS, pa tako i nema pravo na zastupstvo u inozemstvu…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više